erfgoedobject

Kasseiweg Huisepontweg

landschappelijk element
ID
308474
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308474

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd cultuurhistorisch landschap Huisepontweg
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Kasseiweg Huisepontweg
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

In Wannegemdorp loopt vanaf de parochiekerk de gekasseide Huisepontweg richting het plateau. De kasseiweg passeert de Westmolen en het kasteeldomein van Wannegem-Lede en loopt tot aan het kruispunt met een gekandelaarde linde. De weg is drie meter breed en werd aangelegd met porfier kasseien in halfsteensverband. Als boordstenen werden arduinborduren gebruikt. In de dorpskern verbreedt de weg naar vier meter. 

Het wegtracé wordt reeds voorgesteld op de Villaretkaart en verbond de dorpskernen van Wannegem en Huise met elkaar. De weg passeerde de galg van Wannegem en liep verder via de open kouters op het plateau. Op de 19de-eeuwse Poppkaart wordt de weg aangeduid als Kauter straet van Wannegem naer Huysse

 • Villaretkaart 1745: Carte topographique de la partie de la Belgique comprise entre Gand et Tournay, Maestricht et Liège, levée par Villaret, Ingénieur du Roi, 1745-1748, schaal 1:14.400, originelen bij het Institut National de l’Information Géographique et Forestière-Saint-Mandé (France), Cartothèque, Chemise 292.
 • Popp 1842-1879: Atlas cadastral de Belgique par Philippe Christian Popp, schaal 1:1250, 1:2500, 1:5000, originelen berusten bij Koninklijke Bibliotheek, Kaarten en plannen, nr. 0381.

Auteurs :  Verdurmen, Inge
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Kasseiweg Wannegem-Ledestraat

 • Is gerelateerd aan
  Kasseiweg Wannegemdorp en Huisepontweg

 • Is deel van
  Wannegem-Lede


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kasseiweg Huisepontweg [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308474 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.