Kasseiweg Huisepontweg

• is aangeduid als beschermd cultuurhistorisch landschap Huisepontweg

• is aangeduid als beschermd monument Kasseiweg Huisepontweg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasseiweg Huisepontweg

Beschrijving

In Wannegemdorp loopt vanaf de parochiekerk de gekasseide Huisepontweg richting het plateau. De kasseiweg passeert de Westmolen en het kasteeldomein van Wannegem-Lede en loopt tot aan het kruispunt met een gekandelaarde linde. De weg is drie meter breed en werd aangelegd met porfier kasseien in halfsteensverband. Als boordstenen werden arduinborduren gebruikt. In de dorpskern verbreedt de weg naar vier meter.

Het wegtracé wordt reeds voorgesteld op de Villaretkaart en verbond de dorpskernen van Wannegem en Huise met elkaar. De weg passeerde de galg van Wannegem en liep verder via de open kouters op het plateau. Op de 19de-eeuwse Poppkaart wordt de weg aangeduid als Kauter straet van Wannegem naer Huysse

• Villaretkaart 1745: Carte topographique de la partie de la Belgique comprise entre Gand et Tournay, Maestricht et Liège, levée par Villaret, Ingénieur du Roi, 1745-1748, schaal 1:14.400, originelen bij het Institut National de l’Information Géographique et Forestière-Saint-Mandé (France), Cartothèque, Chemise 292.

Auteurs: Verdurmen, Inge