is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse radarstelling in steunpunt Blücher III
Deze vaststelling is geldig sinds
Voormalig militair domein, gelegen in Vlissegem, in de Duinbossen ten noordoosten van De Haan, ten westen van de Wenduinsesteenweg en ten oosten van de Nieuwe Rijksweg.
De site omvat een radarstelling uit de Tweede Wereldoorlog, waarrond het Duitse steunpunt Blücher III was uitgebouwd. Deze radarstelling hing samen met een grote radarstelling in Wenduine, namelijk Stellung Bremse in het Stützpunkt Condor tussen de steunpunten Gneisenau en Kleist. Deze radarstelling behoorde tot de Luftwaffe. In Wenduine was er ter hoogte van Spioenkop nog een andere radarstelling opgesteld door de Marine, aangeduid als EMMA 1.
Aan de hand van radars wou het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog geallieerde bommenwerpers opsporen die ’s nacht naar Duitsland vlogen. Tegelijk dienden radars de eigen nachtjagers te begeleiden. Een radarstelling telde daarom telkens twee radars van het type Wurzburg-Riese voor korte afstand (60 kilometer) en twee radars van het type Freya voor middellange afstand (maximaal 150 kilometer): een koppel Wurzburg-Riese en Freya diende de geallieerde vliegtuigen op te sporen, terwijl het andere koppel Wurzburg-Riese en Freya de Duitse nachtjagers ondersteunden. Er waren ook radars voor lange afstand ontwikkeld, zoals het type Wasserman, dat tot op een afstand van 300 kilometer (dus nog boven Engeland) een vliegtuig kon ontdekken. Deze grote types vielen door hun grootte enorm op en vormden dus een gemakkelijk doel voor de vijand. Opdat ze de frequenties van de kleinere radars niet zouden verstoren, dienden ze bovendien op een afstand van twee kilometers van de andere radars te worden opgericht. In de Stellung Bremse, grotendeels gelegen binnen het steunpunt Condor, waren dus twee koppels radars van het type Wurzburg-Riese en Freya terug te vinden. De Wasserman stond twee kilometer verder opgesteld, in Vlissegem. Rond deze radar was, vermoedelijk in 1943, het Stützpunkt Blücher III uitgebouwd ter verdediging van de radar, voorzien van schuilplaatsen voor de bemanning, evenals stroomvoorzieningen en andere infrastructuur.
De vijand trachtte de frequenties van de radars voortdurend te verstoren via Störsender. Om dit te omzeilen, ontwikkelden Duitse wetenschappers een passieve radar: een radar die zelf niets uitzendt (en dus niet verstoord kon worden), maar enkel radargolven ontvangt. Deze passieve radars ontvingen de radargolven van de Britse kustradars, waardoor ze de positie van de Britse bommenwerpers konden achterhalen. Deze technologie, Klein Heidelberg genoemd, werd op zes radarstellingen langs de bezette kust gebruikt. In België was er één radarstelling uitgerust met Klein Heidelberg, met name de Stellung Bremse. Voor de antenne van Klein Heidelberg werd dezelfde masttoren als de Wasserman radar gebruikt.
Op 16 maart 1944 werd de stelling aangevallen door de Britse vliegtuigen. Tijdens hun terugtocht in 1944 vernielden de Duitsers alle stellingen met Klein Heidelberg. De radar en de bunker van het type L480 werden in september 1944 opgeblazen.
Toen het Belgisch leger na de oorlog alle Duitse verdedigingssites inventariseerde, werd dit steunpunt aangeduid als Position L en omschreven als een Position de radio-repérage. Het Belgisch leger duidde slechts acht bouwwerken aan, die verder nauwelijks beschreven werden. De site was op dat moment nagenoeg volledig vrij van begroeiing.
De site werd ingepalmd door het Belgisch leger en de bunker van het type 622 werd hergebruikt. In de periode 1948-1953 werd een nieuwe militaire constructie gebouwd, die diende als communicatiecentrum voor de Belgische Zeemacht. De term Radstabe verwijst naar Radio Station Belgium. Tijdens de jaren 1990 werd het domein gebruikt als hoofdkennel voor de wachthonden van de militaire basis in West-Vlaanderen. Toen werd er een grote funderingsplaat boven de bunker van het type L480 gegoten.
De site werd op 1 februari 2022 aangekocht door het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid in functie van de realisatie van de natuurdoelen met aandacht voor de erfgoedwaarden van de site.
Op de site zijn verschillende structuren en gebouwen uit de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog bewaard gebleven.
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Is deel van
Wenduinesteenweg (Vlissegem)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Duitse radarstelling in steunpunt Blücher III [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308487 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.