Eenmansbunker

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire post met betonnen muurtje net ten noorden van de spoorlijn Brussel - Denderleeuw ter hoogte van de kruising met de Assesteenweg.

Historische achtergrond

Eenmansbunker uit de Tweede Wereldoorlog. Het betreft een gestandaardiseerd type uit geprefabriceerde elementen dat was ontwikkeld ter bescherming van spoorwegpersoneel bij eventuele luchtaanvallen.

Geprefabriceerde eenmansbunkers werden tijdens de Tweede Wereldoorlog massaal in Duitsland en andere bezette landen geplaatst, als kleine observatiepost, als wachtpost of gewoon ter bescherming tegen granaten of brokstukken. In Duitsland sprak men van Einmannbunker of Splitterschutzzelle: deze werden zowel in steden als bij bedrijven, spoorweginfrastructuur, kampen of militaire inrichtingen geplaatst en hadden doorgaans observatiegleuven.

In België duikt er bij spoorweginfrastructuur, zoals nabij seinhuisjes of bareelwachtershuisjes een klein kokervormig type op met een stalen cel en deur en een betonnen omhulsel. Deze bunkertjes zijn niet voorzien van observatiegleuven, wel van een scherfmuur als bijkomende bescherming van de toegang. Op plaatsen waar er meerdere mensen tegelijk waren tewerkgesteld zoals stations, waren er horizontale buisstructuren geplaatst die beschutting konden bieden aan meerdere personen.

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen structuur rond een stalen cel in de vorm van een koker met kegelvormig dak. De betonnen structuur bestaat uit betonnen elementen die met ijzeren banden aan elkaar verbonden zijn. De toegang aan zuidelijke zijde bestaat uit een stalen deur, met deurbeslag. In de deur en de dikke stalen platen binnenin, aan elkaar gelast of met klinknagels bevestigd, zitten meerdere uitsparingen van een kruis. Deze toegang werd afgeschermd door een muurtje uit geprefabriceerde betonnen panelen, die ingeschoven zijn in rechtopstaande stijlen.

Auteurs: Decoodt, Hannelore