Duitse bunker Flugplatz Marckebeke

Beschrijving

Deels bewaarde, halfondergrondse betonnen militaire constructie aan de rand van een veld langs de Overzetweg, tegenover huisnummers 35-37. De bunker ligt ten zuidoosten van de Leie, ten noordwesten van het spoorwegemplacement ten zuiden van de Marksesteenweg.

Het betreft een Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, waarvan het dak grotendeels verdwenen is. Afgaande op de zichtbare sporen bevatte de bunker één toegang en twee binnenruimtes.

Historische achtergrond

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden er in Marke twee Duitse vliegvelden aangelegd. Vanaf begin 1917 werd een vliegveld aangelegd nabij het kasteel van Marke. In 1917 en 1918 was Flugplatz Marckebeke een belangrijke basis voor Duitse verkenningseenheden en gevechtseenheden (Jagdstaffeln of Jastas). Tegen de zomer van 1918 was het vliegveld uitgegroeid tot één van de belangrijkste Duitse vliegvelden. Vele befaamde Duitse ‘azen’, waaronder de ‘Rode Baron’ Manfred von Richthofen, zouden vanaf dit vliegveld opereren.

Rond het vliegveld werd er uiteenlopende infrastructuur opgetrokken, waaronder tenten, barakken, hangars, een schietstand,... en ook verschillende bunkers, zoals blijkt uit een plannetje, dat aan de hand van getuigenissen van buurtbewoners kon getekend worden.

• DENECKERE B. 2013: Above Ypres. The German Air Force in Flanders 1914-1918, Kortrijk, 156.

Auteurs: Decoodt, Hannelore