erfgoedobject

Schoutenhuis

bouwkundig element
ID
308502
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308502
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Schoutenhuis
    Deze bescherming was geldig van tot

Beschrijving

Het Schoutenhuis, ook gekend als het Schaliënhuis, was gelegen op de hoek van de Antwerpsesteenweg en de Berckhovenstraat, in het gehucht Den Berg, ten oosten van de dorpskern van Westmalle. Het pand lag langs de hoofdas die deel uitmaakt van de verbinding Antwerpen-Turnhout (nu de Antwerpsesteenweg) en het dorp van oudsher van west naar oost doorkruiste (Ferrariskaart, circa 1775).

Het Schoutenhuis stond met de achtergevel gericht naar de Antwerpsesteenweg en de voorgevel naar een parallelle zijstraat. Vandaag is de locatie te situeren naast het nog bestaande oorlogsmonument, ter hoogte van de huidige nummers 206-208-210 op de Antwerpsesteenweg. Het pand betrof een vrijstaand dubbelhuis van zes traveeën en één bouwlaag in een traditionele bak- en zandsteenstijl onder een zadeldak met aandaken, opklimmend tot het einde van de 16de - begin 17de-eeuw. Het Schoutenhuis wordt door sommige bronnen gedateerd in ‘1608’ en zou gebouwd zijn door Wilhelmus Gysels. Het Schoutenhuis was de plek waar de schepenen van dubbeldorp Westmalle-Zoersel vergaderden, de schout was de voorzitter van de schepenbank.

In 1922 kocht de gemeente het Schoutenhuis aan. Daarop ontstond het idee om het pand grondig te renoveren, uit te breiden en het als nieuw gemeentehuis in te richten. Van dit plan werd echter afgezien en op de plaats van het oude gemeentehuis (1843) werd in 1930 het huidige gemeentehuis opgericht.

  • Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000235, Malle (west), Schoutenhuis (S.N. 1956).

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Schoutenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308502 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.