erfgoedobject

Mosterdpothoeve

bouwkundig element
ID
308503
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308503
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

De “Mostardpot” is op de Ferrariskaart (1771-1778) aangeduid met twee parallelle volumes en een derde klein volume. Voor de afbraak eind jaren 1980 was de Mosterdpothoeve gelegen te midden van akkers (ten oosten naar de Mechelsebaan toe) en weides (ten westen naar de Nete toe). De site was toegankelijk via verschillende dreven. Ten noorden van het erf bevond zich de imposante langsschuur, met in de oostelijke zijgevel de hoge, rondbogige schuurpoort en jaarankers 1722. Ten zuiden van het erf was de boerenwoning gebouwd met de aanpalende stal (anderhalve bouwlaag), met in de westelijke zijgevel jaarankers 1724. Deze parallelle volumes waren gevat onder pannen zadeldaken met aandaken. Tussen de schuur en de stal bevond zich het vrijstaande bakhuis onder een lager zadeldak. De muuropeningen (rondboogdeuren en rechthoekige vensters en luiken) waren gevat in een geriemde omlijsting van witte zandsteen met geprofileerde druiplijsten. Kenmerkend voor de Brabantse bak- en zandsteenstijl was het baksteenmetselwerk van de schuur verrijkt met zandstenen banden. De stellinggaten onder de dakoverstek waren voorzien van een zandstenen afboording. De gevels van het woon- en stalgedeelte werden in de 19de of 20ste eeuw gedeeltelijk gecementeerd.

  • AERTS W., DE CUELAER R. &  VAN LANGENDONCK L. 1990: Beschermd cultuurpatrimonium in de Provincie Antwerpen: Arrondissement Mechelen, Wommelgem.

Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Mosterdpothoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308503 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.