Opgaande solitaire gewone es

Beschrijving

Opgaande solitaire gewone es nabij een hoeve gebouwd tussen 1818 en 1823. De boom is afgebeeld op tal van oude foto’s vanaf ongeveer 1900. Een postkaart met opschrift “No 5. – Le canal vu du Pont. Damme-lez_Bruges.” van “Editeur Em. De Wulf Blankenberghe” en met een potloodvermelding van de datum “Le 21 juillet 1901 Léopold” toont een nog heel erg jong boompje van circa 5 jaar oud. Een foto van circa 1950 toont al een forse es. De boom werd dus wellicht geplant op het einde van de 19de eeuw en is dus anno 2016 ongeveer 120 jaar oud. De boom is waarschijnlijk ooit één keer geknot geweest, op een hoogte van circa 5 m.

• ZWAENEPOEL A. & COSYNS E. 2016: 'Levend houtig erfgoed', West-Vlaamse Intercommunale, Inventarisatie december 2016.

Auteurs: Zwaenepoel, Arnout