Drie gekandelaarde linden

Beschrijving

Drie gekandelaarde zomerlinden (Tilia platyphyllos ssp. platyphyllos 'Sanguinea') geplant als schermbeplanting voor Hoeve De Sutter. In de stam zijn in de Tweede Wereldoorlog ijzeren ringen aangebracht, waaraan de Duitse soldaten hun paarden vastbonden. De ringen zijn bijna helemaal in de stam ingegroeid, maar zijn nog zichtbaar bij twee van de drie bomen. De bomen staan aan de straatzijde van de hoeve tegenover de ingang naar het kerkhof. Uit een interview met Roland De Sutter bleek dat de linden niet bij de boerderij zouden hebben gehoord, maar door de gemeente geplant en onderhouden werden. De alternatieve benaming voor Hoeve De Sutter als ‘Hoeve de Drie lindekens’ is dus niet vanzelfsprekend. Stamomtrek, vermoedelijke leeftijd en variëteit zijn erg gelijkend aan de gekandelaarde linden op het kerkhof en een gezamenlijke aanplant is dus eerder waarschijnlijk, m.a.w. deze linden dateren vermoedelijk ook van circa 1875.

• ZWAENEPOEL A. & COSYNS E. 2016: 'Levend houtig erfgoed', West-Vlaamse Intercommunale, Inventarisatie december 2016.

Auteurs: Zwaenepoel, Arnout