Gekandelaarde zomerlinden op en rond het kerkhof van de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk

Beschrijving

173 gekandelaarde zomerlinden (Tilia platyphyllos ssp. platyphyllos 'Sanguinea') werden geplant op en rond het kerkhof van de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk. De linden geven de omtrek van het kerkhof en het verloop van de paden op het kerkhof weer. De dikste exemplaren danken dit in hoofdzaak aan omstandigheden waarin meer licht beschikbaar is (op de uiteinden van de rijen). Waarschijnlijk speelt inboeten een rol bij de verschillende stamdiktes. Het inboeten is echter met verrassend homogeen materiaal gebeurd, waardoor het nauwelijks opvalt. De datering gebeurde hoofdzakelijk op basis van mondelinge gegevens (ouder dan de oudste bewoners van Damme), foto’s en archief. De jonge linden zijn al afgebeeld op foto’s van eind 19de eeuw. Een 19de-eeuwse prent uitgegeven door Daveluy (Brugge) toont het kerkhof dat nog beplant was met olmen, populieren en essen. Archiefmateriaal geeft aan dat de olmen, twee populieren en een es gekapt werden in 1867 (“Vijf en dertig olme en twee achtkante boomen en eenen eschen boom”). De linden zijn dus wellicht geplant circa 1875. De leeftijd is behoorlijk verrassend in vergelijking met de geringe stamomtrekken. Dat kan hoofdzakelijk verklaard worden door de strenge tweejaarlijkse snoei, die de diktegroei zeer sterk belemmert.

• ZWAENEPOEL A. & COSYNS E. 2016: 'Levend houtig erfgoed', West-Vlaamse Intercommunale, Inventarisatie december 2016.

Auteurs: Zwaenepoel, Arnout