Gekandelaarde lindes bij het Ooievaarsnest

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Hoeve Ooievaarsnest

Beschrijving

Ten oosten van de (voormalige) hoeve Ooievaarsnest staan twee oude linden. Deze zijn wellicht een relict van de erfbeplanting rondom de hoeve, waar linden traditioneel deel van uitmaken.

Eén van deze linden is afgebroken en uitgehold. Op basis van de groeivorm en oude foto’s blijkt dat de linden in het verleden wellicht regelmatig gekandelaard werden. Door het langdurig achterwege laten van deze beheervorm is dit nu echter moeilijk afleesbaar.
Door de vele stamopslag was de omtrek van de bomen moeilijk op te meten. Deze bedraagt circa 273 cm.

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier OL002830, 4.01/72030/129.1, 6 hoeven in Peer, (AGENTSCHAP ONROEREND ERFGOED, 2009).
  • KINNAER A. & TIMMERS E. 2023: Terreinbezoek omgeving hoeve Ooievaarsnest (Grote Brogel) (terreinbezoek op 11 mei 2023)

Auteurs: Kinnaer, Anse