Hoeve Surmonthof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Surmonthof

Beschrijving

Zogenaamd "Surmontshof", volgens opschrift gebeiteld in dekplaat van gecanneleerde en geknotte zuil op sokkel van Atrechtse zandsteen, opgesteld aan straatzijde ter markering van de erftoegang; ernaast identieke zuil, waartegen gietijzeren Onze-Lieve-Vrouwebeeld, met gebeiteld opschrift "Regina pacis o.p.n."; beide zuilen afkomstig van het tijdens de Eerste Wereldoorlog verdwenen omwalde 19de-eeuwse kasteel, te zien aan de bewaarde U-vormige omwalling. Benaming verwijzend naar de eigenaars Surmont de Volsberghe van het voormalige kasteel. Wederopbouwhoeve, waarschijnlijk naar ontwerp van architect L. Verstraete (Izegem) zie de analoge opstelling, materiaalgebruik, streekeigen bouwelementen, indeling als hoeven gelegen Kemmelseweg nummers 35, 41.

Grosso modo aansluitend bij de regionale hoevebouw zie, opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een deels gekasseid erf met bakstenen stoepen; ten oosten toegankelijk via geasfalteerde erfoprit; boerenhuis, stalvleugel met achterliggende overdekte mestvaalt en schuurvleugels, respectievelijk ten westen, ten zuiden en ten noorden; aanplanting: moestuin, ten noordwesten; materialen: verankerde gele baksteen; gebogen zadeldaken (mechanisch pannen), geknikt bij boerenhuis, met overstekende dakrand op houten modillons onder meer onderbroken door klimmende dakkapellen, dakvensters onder afgewolfd zadeldak en door luifel boven de rondbogige schuurpoort; plint van Atrechtse zandsteen bij het boerenhuis; bakstenen onderdorpels; traditiegebonden houtwerk, beschilderde houten lateien, bij boerenhuis vervangen door recente cementen bovendorpels; ook luiken; streekeigen bouwelementen: eerder uitzonderlijk voor de landelijke bouwtrant, zie middenrisaliet van drie traveeën uitlopend op een geknikte puntgevel met houten bebording in de top, en gemarkeerde schoorsteen bij boerenhuis; doorlopend druiplijstje boven rondboogpoorten en onder meer boven verdiepte spitsboog-, rondboog- en getoogde omlijstingen van de rechthoekige muuropeningen; steunberen ter onderstutting van wagenhuis; rechthoekige asemgaten in schuurvleugel; indeling: boerenhuis van vijf traveeën; opkamer aan achtergevelzijde boven twee rechthoekige kelderopeningen; stalvleugel met privaat, en een buitentravee onder haakse bedaking; schuurvleugel met paardenstal links en tweeledig wagenhuis rechts onder lager zadeldak. Recente loods, ten zuidwesten.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine