Teksten van Hoeve Surmonthof

Zuilen voormalig kasteel Kemmelseweg (Voormezele - WOI) ()

De twee zuilen staan langs de Kemmelseweg, aan de toegang van het weggetje naar boerderij nummer 68. In de velden, iets ten westen van de boerderij zijn twee bunkers te zien.

Historische achtergrond

Beide zuilen zijn afkomstig van het tijdens de Eerste Wereldoorlog verdwenen kasteel van Surmont de Volsberghe (op Britse militaire stafkaarten aangeduid met 'Chateau Ségard'). Het kasteel dateerde uit de 19de eeuw, was omwald en werd tijdens de oorlog tot puin herleid. Het Onze-Lieve-Vrouwbeeld is afkomstig van de kapel van het kasteel en werd nagenoeg ongeschonden vanonder het puin gehaald. Met brokstukken van de pilaren, die ooit het kasteel sierden, werden twee nieuwe pilaren aan de toegangsweg naar het erf geplaatst. De zuilen en het Onze-Lieve-Vrouwbeeld werden ingehuldigd op zondag 17 september 1978, tijdens een wandeling. ‘Regina Pacis’ staat voor ‘Koningin van de Vrede’.

Beschrijving

Twee gecanneleerde en geknotte zuilen op sokkel van Atrechtse zandsteen, opgesteld aan straatzijde ter markering van de toegang tot het erf. Op de linkse zuil staat ‘Surmontshof’ gebeiteld in de dekplaat, op de rechtse zuil is een gietijzeren Onze-Lieve-Vrouwbeeld met gebeiteld opschrift ‘Regina pacis o.p.n.’.

• The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Ypres, 28 NW4, 3, 27/03/1918.
  • DELEPIERE A.-M., HUYS M. & LION M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.
  • DESODT Wilfried 1979: Onze-Lieve-Vrouw aan de pilaar, Iepers Kwartier XV.2 augustus.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele

Surmonthof ()

Zogenaamd "Surmontshof", volgens opschrift gebeiteld in dekplaat van gecanneleerde en geknotte zuil op sokkel van Atrechtse zandsteen, opgesteld aan straatzijde ter markering van de erftoegang; ernaast identieke zuil, waartegen gietijzeren Onze-Lieve-Vrouwebeeld, met gebeiteld opschrift "Regina pacis o.p.n."; beide zuilen afkomstig van het tijdens de Eerste Wereldoorlog verdwenen omwalde 19de-eeuwse kasteel, te zien aan de bewaarde U-vormige omwalling. Benaming verwijzend naar de eigenaars Surmont de Volsberghe van het voormalige kasteel. Wederopbouwhoeve, waarschijnlijk naar ontwerp van architect L. Verstraete (Izegem) zie de analoge opstelling, materiaalgebruik, streekeigen bouwelementen, indeling als hoeven gelegen Kemmelseweg nummers 35, 41.

Grosso modo aansluitend bij de regionale hoevebouw zie, opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een deels gekasseid erf met bakstenen stoepen; ten oosten toegankelijk via geasfalteerde erfoprit; boerenhuis, stalvleugel met achterliggende overdekte mestvaalt en schuurvleugels, respectievelijk ten westen, ten zuiden en ten noorden; aanplanting: moestuin, ten noordwesten; materialen: verankerde gele baksteen; gebogen zadeldaken (mechanisch pannen), geknikt bij boerenhuis, met overstekende dakrand op houten modillons onder meer onderbroken door klimmende dakkapellen, dakvensters onder afgewolfd zadeldak en door luifel boven de rondbogige schuurpoort; plint van Atrechtse zandsteen bij het boerenhuis; bakstenen onderdorpels; traditiegebonden houtwerk, beschilderde houten lateien, bij boerenhuis vervangen door recente cementen bovendorpels; ook luiken; streekeigen bouwelementen: eerder uitzonderlijk voor de landelijke bouwtrant, zie middenrisaliet van drie traveeën uitlopend op een geknikte puntgevel met houten bebording in de top, en gemarkeerde schoorsteen bij boerenhuis; doorlopend druiplijstje boven rondboogpoorten en onder meer boven verdiepte spitsboog-, rondboog- en getoogde omlijstingen van de rechthoekige muuropeningen; steunberen ter onderstutting van wagenhuis; rechthoekige asemgaten in schuurvleugel; indeling: boerenhuis van vijf traveeën; opkamer aan achtergevelzijde boven twee rechthoekige kelderopeningen; stalvleugel met privaat, en een buitentravee onder haakse bedaking; schuurvleugel met paardenstal links en tweeledig wagenhuis rechts onder lager zadeldak. Recente loods, ten zuidwesten.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine