Meerminneput

Beschrijving

Wiel, gelegen langs de voormalige, thans vervaagde dijk van de Kerkwatering van Oostkerke, in het grasland ten oosten van het gasthof 'De Syphon'. Deze polderdijk staat in verband met de bedijkingen langs de vroegere Zwingeul en was een schakel tussen de Krinkeldijk, die de watering van 's Heer Baselishoek beschermde, en de Romboutswervedijk langs de watering Romboutswerve. De doorbraak in de dijk gaat terug tot voor het midden van de 14de eeuw. Het landschapselement ontstond bij de doorbraak van de polderdijk van de Kerkwatering van Oostkerke.

De naamgeving van het wiel is verbonden aan de legende van een zeemeermin die de ondergang van de stad Damme, door de verzanding van de Zwingeul, voorspelde. Deze legende is zeker actief overgeleverd tot in de 19de eeuw. De legende verhaalt dat een zeemeermin door de oeverbewoners gevangen werd, maar bij gebrek aan voldoende water stierf in de Meerminneput, alhoewel er in die put of poel geen bodem was. Dit verhaal past in vele andere legenden waar waters met een diepe bodem (ontstaan door het kolken tijdens de dijkdoorbraak), als gevaarlijke of minstens mysterieuze plaatsen werden aangewezen.

Het wiel is gelegen binnen een graslandcontext en omgeven door een twintigtal knotwilgen.

• DE KEYSER R., 1975: De Meerminneput te Oostkerke, Rond de Poldertorens, 1, 37-40