Wachterswoning, opgetrokken voor het dienstpersoneel dat de oorspronkelijke schuiven van de sifons van het Leopoldkanaal en Schipdonkkanaal (respectievelijk gegraven in 1843-1854 en 1846-1860) onder de Damse Vaart bediende. Een tweede wachterswoning, aan de overzijde van de oorspronkelijke Damse Vaart, bleef niet bewaard.
Alleenstaande wachterswoning met dubbelhuisopstand; drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) en recentere bijgebouwen, gelegen in deels omhaagde tuin, voor het eerst aangeduid op de militaire topografische kaart van het Depot de la Guerre (opname 1862).
Baksteenbouw met op het gelijkvloers beluikte muuropeningen met deels bewaard houtwerk en eenvoudige bakstenen omlijstingen, gecombineerd met betonnen lateien, de deur eveneens in bakstenen omlijsting. Bakstenen lekdrempels op de verdieping. Eenvoudige, met kunstleien beklede zijpuntgevels, de westelijke met later aanbouwseltje en lichtere baksteenkleur, onder lessenaarsdak (mechanische pannen).
Tuinperceel gedeeltelijk afgezet met afsluitingshaag van taxus en liguster en met fragmenten van een voormalige moestuin.
- Topokaart 1860-1873: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, terreinopnames 1860-1873, uitgegeven door het Krijgsdepot tussen 1865-1880, schaal 1:20.000, originelen in het Nationaal Geografisch Instituut.