erfgoedobject

Boerenburgerhuis

bouwkundig element
ID
308546
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308546

Beschrijving

Boerenburgerhuis uit het begin van de 20ste eeuw, zuidelijk georiënteerd naar de Kremerstraat. Het pand wordt zowel ten westen als ten oosten omgeven door grote hoogstamboomgaarden met oude fruitbomen, onder meer perelaars.

Historiek

Op de Ferrariskaart van 1771-1778 is er in de omgeving van het actuele gebouw een langwerpig bouwblokje, parallel aan de straat, opgetekend. Deze constructie is echter niet meer geregistreerd op het jongere Primitieve Plan van 1830-1833. Volgens de bijhorende oorspronkelijke aanwijzende tabel zijn de onbebouwde gronden dan in gebruik als weide en bos en behoren ze grotendeels toe aan landbouwer-eigenaar Tirache (Kremerstraat 18). De gronden, nog steeds in bezit van dezelfde familie, zijn ingericht als hoogstamboomgaard wanneer het huidige gebouw aan de straatzijde wordt opgericht in het begin van de 20ste eeuw. Typologisch is het boerenburgerhuis in het eerste kwart van de 20ste eeuw te dateren. De beschikbare kadastergegevens registreren de bouw pas tussen 1928 en 1934.

Beschrijving

Verzorgde baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, parallel aan de straat ingeplant. De bredere venster- en smallere deurtravee worden geaccentueerd door verdiepte spaarvelden. De toepassing van decoratief metselwerk in de doorlopende venster- en deuromlijstingen en de lisenen, ontleend aan het neotraditionalisme, geeft deze eenvoudige woning extra cachet. Vermoedelijk gebruikte men destijds lokaal vervaardigd materiaal, afgaande op de vrij donkerrode kleur en de onregelmatige vorm van de baksteen (mogelijk handgevormd). Getoogde muuropeningen.

Tegen de voorgevel groeit er leifruit. Volgens mondelinge bron betreft het nog twee van de drie oorspronkelijk geleide perenbomen. Ze hebben een specifieke snoeivorm: één Verrier palmet haaks op de voorgevel, en één verticaal snoer tegen de gevel.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Kadastrale legger Everbeek, artikel 852, 3757.
  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Oorspronkelijke aanwijzende tabel primitief perceel (208) Everbeek.
  • Rijksarchief, Inventaris van de primitieve plannen van het kadaster, Primitief kadaster Brakel, afdeling VII (Everbeek), sectie C [online], https://search.arch.be/ead/BE-A0550_007345_007065_DUT (geraadpleegd op 28 augustus 2023).
  • Atlas Cadastral parcellaire de la Belgique, Philippe-Christian Popp, uitgegeven in 1842-1879, schaal 1:5000.
  • Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000).
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.

Auteurs: Vanneste, Pol; Duchêne, Helena; Vanmaele, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Boerenburgerhuis

  • Is deel van
    Kremerstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenburgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308546 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.