erfgoedobject

Boerenarbeiderswoning

bouwkundig element
ID
308553
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308553

Beschrijving

De achterin gelegen boerenarbeiderswoning heeft een geïsoleerde ligging ten noorden van de landelijke weg Pullem, in het bocagelandschap in de vallei van de Sassegembeek. Een lange erfoprit tussen de weides leidt naar de woning. Ze is als woning met een rechthoekige plattegrond reeds aangeduid op het Primitief Plan van 1830-1833. Op dat moment was, volgens het kadaster, Charles Minck uit Opbrakel eigenaar. De woning was omgeven door een boomgaard, een (moes)tuin en land. Op de P.C. Poppkaart van circa 1860 was ze opgedeeld als tweewoonst.

Het 19de-eeuwse volume van de vroegere tweewoonst is bewaard. Het is omgeven door een erfperceel (weide) omzoomd door een kaphaag van haagbeuk. De witgeschilderde, verankerde baksteenbouw is gevat onder een pannen zadeldak. De oostelijke langsgevel is opengewerkt door getoogde muuropeningen onder strek en kopse laag. Metalen luikduimen zijn bewaard in het metselwerk. Tegen de zijgevels (puntgevels), aanbouwen onder lessenaarsdak.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Oorspronkelijke aanwijzende tabel primitief perceel (208) Opbrakel.
  • Rijksarchief, Inventaris van de primitieve plannen van het kadaster, Primitief kadaster Brakel, afdeling II (Opbrakel), sectie A [online], https://search.arch.be/ead/BE-A0550_007345_007065_DUT (geraadpleegd op 23 december 2023).
  • Atlas Cadastral parcellaire de la Belgique, Philippe-Christian Popp, uitgegeven in 1842-1879, schaal 1:5000.

Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenarbeiderswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308553 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.