erfgoedobject

Frietkot

bouwkundig element
ID
308554
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308554

Beschrijving

Typisch, vrijstaand frietkot uit het laatste kwart van de twintigste eeuw.

Historiek

De oudste stedenbouwkundige vergunning voor een vaste frituur op deze locatie dateert van 1985 maar volgens verschillende mondelinge getuigen werd de locatie voordien ook al gebruikt voor een mobiele frituur (type caravan). De huidige constructie is nog steeds die van 1985 en vormde het decor voor een scène van de film De Helaasheid der Dingen (2009).

Beschrijving

Vrijstaand frietkot uit het laatste kwart van de twintigste eeuw op een rechthoekig grondplan van beperkte afmetingen (circa drie meter op vijf meter). De constructie heeft een zadeldak met de nok dwars op de Sint-Antoniusstraat. De volledige constructie is bekleed met verticale houten planken. In de voorgevel (noordwestzijde) bevindt zich een brede rechthoekige pui met beweegbare houten bovenluifel en zijpanelen. De puntgevel aan deze zijde wordt bekroond met een uithangbord in de vorm van frietzak. De schoorsteen ten slotte is een typerend onderdeel van elk vrijstaand frietkot.

Waardering

Het vrijstaand frietkot aan de kerk in Bavegem is een herkenbaar, historisch representatief en steeds zeldzamer voorbeeld van een meer informele praktijk waarbij een andere constructie (in dit geval een houten chalet, mogelijk een tuinberging), omgebouwd werd tot frietkot. Ook de typische context, vlakbij de parochiekerk is heel herkenbaar bewaard en draagt bij tot de erfgoedwaarde.

  • ILEGEMS P. 2005: Frietgeheimen, Antwerpen, 25-27.
  • SCHOLLIERS P. 1993: Arm en rijk aan tafel. Tweehonderd jaar eetcultuur in België, Berchem.
  • VANPÉE D. 2003: Frietkramen, frieten en aardappelen, Ons Heem 56.2, 22-41.
  • Mondelinge informatie verkregen van de uitbater (18 augustus 2023).
  • Informatie verkregen van Heemkunde Houtem (6 september 2023).

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/41063/102.1, Frietkot aan de kerk
Auteurs: Vandeweghe, Evert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Frietkot [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308554 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.