erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
308556
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308556

Beschrijving

De aan de straat gelegen dorpswoning is reeds aangeduid op het Primitief Plan van 1830-1833, met als toenmalige eigenaar Joseph Dhaese uit Opbrakel. In 1935 werd de woning volledig herbouwd.

De dorpswoning telt vier traveeën met dubbelhuisopstand. Het volume van twee bouwlagen is gevat onder een pannen zadeldak. Het roodbakstenen parement van de voorgevel, boven een gecementeerde plint, is verankerd met metalen muurankers met sierlijk geometrisch motief. Het metselwerk is verlevendigd met muurdammen en baksteenfriezen onder de witgeschilderde gootlijsten. De ramen en de centrale deur zijn kenmerkend voor de jaren 1930: aan de bovenzijde zijn de rechthoekige muuropeningen onder baksteenstrek afgeschuind.

Links sluit een lager nutsgebouw op L-vormige plattegrond aan. Dit is gevat onder een pannen schilddak. De bakstenen straatgevel is opengewerkt door een rechthoekige poort onder betonnen latei. De erfoprit rechts van de woning is gemarkeerd door een bakstenen erfpijler op vierkante plattegrond.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Oorspronkelijke aanwijzende tabel primitief perceel (208), Opbrakel.
  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Brakel, Opbrakel, 1935.
  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Kadastrale legger Opbrakel, artikels 127, 1755, 2812.
  • Rijksarchief, Inventaris van de primitieve plannen van het kadaster, Primitief kadaster Brakel, afdeling II (Opbrakel), sectie A [online], https://search.arch.be/ead/BE-A0550_007345_007065_DUT (geraadpleegd op 23 december 2023).

Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308556 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.