Frietkot

Typisch, vrijstaand frietkot uit het laatste kwart van de twintigste eeuw.

Historiek

Het stadsarchief van Aarschot bevat informatie over de standplaats van de verschillende Aarschotse frietkoten sinds de jaren 1960. Hieruit wordt duidelijk dat het frietkot aan de Bekaflaan een historiek heeft gelinkt aan deze locatie die minstens tot de jaren 1960 teruggaat en mogelijk tot begin jaren 1950. Pas in 1952 werd het pleintje kadastraal opgetekend. Voorheen waren deze percelen in gebruik als hooiland. In 1960 werden voor het eerst voorwaarden neergeschreven door het stadsbestuur voor de verhuur van frietkoten op het openbaar domein voor een termijn van telkens drie achtereenvolgende jaren. Aarschot had op dat moment vijf standplaatsen voor frietkoten op het openbaar domein:

• Op de Grote Markt
  • Op de Bonenwijk
  • Op het pleintje aan het kruispunt van de Bogaardenstraat en de Bekaflaan
  • Withuis, langs de Reyerslaan
  • Op de Albertlaan, aan de Leuvense Poort

Publiciteit uit begin jaren 1970 toont dat de frituur op dat moment uitgebaat werd door André en Gilbert. Volgens mondelinge bronnen stond de frituur aan de Bekaflaan oorspronkelijk centraal op het plein. Dit wordt bevestigd door een beeld van Frituur André en Gilbert uit een reclamefilmpje van de Aarschotse Handelaars uit de jaren 1980. Het frietkot is op dat moment al in zijn huidige vormgeving te zien.

Het frietkot aan de Bekaflaan bleef minstens tot in de jaren 1980 bekend als Frituur André en Gilbert. In 1983 kregen zowel André als Gilbert nog een brief van het stadsbestuur van Aarschot om standplaatsgelden te betalen. Gilbert zal de frituur nog een tijdje alleen uitbaten. Een foto uit 1988 toont het frietkot Gilbert op zijn huidige locatie. Sinds oktober 1999 heeft het frietkot de naam Frituur bij Luc en An.

Beschrijving

Het frietkot aan de Bekaflaan is een vrijstaand frietkot uit het laatste kwart van de twintigste eeuw op een rechthoekig grondplan van beperkte afmetingen (circa vijf meter op zes meter). De constructie heeft licht hellend dak, dat verborgen is achter de hogere zijgevels en voorgevel. De schoorsteen, een typerend onderdeel van elk vrijstaand frietkot bevindt zich aan de noordelijke zijgevel.

De constructie is aan vier zijden bekleed met metalen platen met een gedraaid cirkelvormig patroon (engine turned). De naam van het frietkot staat op een gevelbreed paneel boven de gevelopeningen aan de voorzijde van het frietkot.

Het rechtergedeelte van het frietkot heeft in de west, zuid en oostgevel telkens dubbele, vierkante vensters. Via de voorzijde is het frietkot toegankelijk via een trapje en een metalen deur met een rechthoekig venster en een typerende, schuine deurhendel.

Aan de voorzijde van het frietkot is links een bredere rechthoekige pui met opklapbare luifel.

Waardering

Het vrijstaand frietkot aan de Bekaflaan in Aarschot is een herkenbaar, historisch representatief en steeds zeldzamer voorbeeld van een meer informele constructie die omgebouwd werd tot frietkot. Ook de typische context, aan een plein is heel herkenbaar bewaard en draagt bij tot de erfgoedwaarde.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Aarschot, afdeling I, 1950/30.
  • Stadsarchief Aarschot, dossier m.b.t. de standplaatsen van frituren in Aarschot, dossier 744.5.
  • ILEGEMS P. 2005: Frietgeheimen, Antwerpen.