Hoogstamboomgaard op de instorting van de Vijl

Beschrijving

De Vijl is een stelsel in de ondergrondse mergelgroeve Grote Berg. Dit gebied was tot 1509 eigendom van de heer van Zichen-Zussen Everardt IIV van der Marck, waarna hij het verkocht aan het kapittel van Sint Servaas. Wie de ontginning hier startte is onbekend.

In dit perceel is nog een inzinking zichtbaar die door een instorting in de groeve komt. Deze was reeds zichtbaar op de kaart van het primitieve kadaster (circa 1830), de instorting zelf moet dus van voor die datum zijn. Het feit dat dit perceel nog steeds in gebruik is als grasland met hoogstamboomgaard heeft er mee te maken dat dit een eenvoudig en veilig landgebruik was, bijvoorbeeld in tegenstelling tot akkers.

Rond deze boomgaard is een meidoornhaag aanwezig.

• Beschermingsdossier, 4.001/73066/111.1, Mergelgroeve Grote Berg (De Haan A., 2023, digitaal dossier).

Auteurs: de Haan, Aukje