Kaphaag van haagbeuk

Beschrijving

De kaphaag van haagbeuk omzoomt de huisweide van een voormalige hoeve aan Pevenage. Een langwerpig volume ter hoogte van het boerenhuis is opgetekend op de kaarten van Villaret (1745-1748) en de Ferraris (1771-1778). De huidige hoevesite heeft jaarankers die 1803 dateren. De beplanting op de perceelsgrens rond de huisweide is reeds op de Villaretkaart gekarteerd en ook op alle latere topografische kaarten aanwezig.

• Villaretkaart 1745-1748: Carte topographique de la partie de la Belgique comprise entre Gand et Tournay, Maestricht et Liège, levée par Villaret, Ingénieur du Roi, 1745-1748, schaal 1:14.400.
  • Ferrariskaart 1771-1778: Carte de cabinet des Pays-Bas autrichiens levée à l'initiative du comte de Ferraris, 1771-1778, schaal 1:11.520, originelen in de Koninklijke Bibliotheek, Kaarten en plans, Ms. IV 5.627.

Auteurs: Vanmaele, Nele