erfgoedobject

Wedstrijdtoren bij vroegere hippodroom Scheldemeersen

bouwkundig element
ID
308582
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308582

Juridische gevolgen

Beschrijving

Wedstrijdtoren gebouwd in de eerste helft van de 20ste eeuw bij de vroegere geïmproviseerde hippodroom in de Scheldemeersen, ten zuidoosten van het meerskantgehucht Huiwede. De toren diende als uitkijkpost voor de juryleden bij de jaarlijkse paardenrennen georganiseerd door het echtpaar baron Max(imilien) Pycke de Peteghem en barones Edith de T'Serclaes de Kessel. De ruimte onder de wedstrijdtoren deed dienst voor het omkleden, wegen en verfrissen van de jockeys. De jaarlijkse paardenrennen in augustus waren een belangrijk trefpunt voor notabelen uit die tijd. Om de wedstrijden aan het oog te onttrekken werden langs het jaagpad van de Schelde witte lakens gespannen tussen de knotbomen.

Kleine, betonnen constructie van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond, met gevels in roodbruine cementering met schijnvoeg, hoekstijlen in met pijlen versierde betonnen palen, centrale deuropening en twee eertijds beluikte vensteropeningen met telkens betonnen omlijsting en vensterbanken. Op het platte dak metalen balustrade gevat tussen betonnen pijlers. Verdwenen trapconstructie.

  • MICHELS P. 2018: De paardenrennen van Petegem, Bouveloo 11:2, 1161-1163.

Auteurs: Himpe, Koen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wedstrijdtoren bij vroegere hippodroom Scheldemeersen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308582 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.