Villa Roma

Beschrijving

Burgerhuis in neotraditionele stijl daterend uit het interbellum. Een van de bewoners was Hendrik Nelesen (1872 – 1936), burgemeester van Riksingen. Hij gaf het huis de naam “Villa Roma” nadat hij op 23 januari 1929 door paus Pius XI in audiëntie ontvangen werd. In de top van de rechterzijgevel is het opschrift met deze naam nog bewaard.

Het oorspronkelijke bouwdossier is niet bewaard. Het pand ligt aan de noordoostzijde van de Hernerweg op een naar achter oplopend perceel en heeft geen voortuin.

Langs de rechterzijgevel leidt een met kasseien verharde oprit naar de achterzijde. Deze werd in een vroegere fase afgesloten door een metalen spijlenpoort die tussen de zijgevel en een bakstenen pijler bevestigd was.

Een houten aanbouw met lessenaarsdak aan de achtergevel, mogelijk een veranda, werd in een recente fase vervangen door een eenlaagse bakstenen aanbouw onder plat dak.

Beschrijving

Het pand bestaat uit twee en een halve bouwlagen van drie op drie traveeën en heeft een pannen zadeldak met een dakkapel aan de straatzijde. Het dak had in een vroegere fase een overkragende dakrand met decoratief uitgesneden windveer. Na april 2009 werd de dakrand ingekort en vernieuwd in pvc.

De gevels zijn opgetrokken in donker roodbruin baksteenmetselwerk in kruisverband met decoratief gebruik van lichtbeige baksteen en cementtegels met florale motieven. De voorgevel heeft een breukstenen sokkel die bovenaan afsluit met een hardstenen lijst. De hoeken van de sokkel bestaan uit drie hardstenen blokken.

De voorgevel met enkelhuisopstand heeft rechts een smalle deurtravee en links twee venstertraveeën. De deurtravee wordt bekroond door een dakkapel met puntgevel. Voor de inkomdeur bevindt zich een klein perron met twee hardstenen trappen, de eerste trede van de rechtertrap is een hergebruikte grafsteen waarop het jaartal 1738 staat. De balustrade dateert uit een recente fase, oorspronkelijk had de trap een sobere metalen leuning. In de sokkel zijn twee rechthoekige keldervensters met hardstenen omlijsting aanwezig, het verhoogde gelijkvloers heeft links van de inkomdeur twee vensteropeningen. Op de eerste en tweede verdieping bevindt zich in elke travee een vensteropening.

De rechterzijgevel heeft in de linker- en rechtertravee op het gelijkvloers twee smalle gekoppelde vensteropeningen en op de eerste verdieping een bredere vensteropening. Tussen de vensters van de eerste verdieping bevindt zich een rondboognis die een witgeschilderd Onze-Lieve-Vrouwbeeld bevat. Op de tweede verdieping zijn twee kleine en een centrale grotere vensteropening aanwezig.

De linkerzijgevel is meer gesloten opgevat en heeft op de eerste verdieping twee vensters en op de tweede verdieping twee kleine en een centrale grotere vensteropening. Op het gelijkvloers werd links recent nog een rechthoekige vensteropening bijgemaakt. Zowel de inkomdeur als de vensteropeningen in de voor- en zijgevels zijn licht getoogd, een uitzondering vormen de twee linker vensters van de tweede verdieping in de voorgevel. De openingen van de voor- en rechterzijgevel en de nis in de rechterzijgevel zijn afgewerkt met een boog uit afwisselend donkerrode en lichtbeige baksteen en een platte laag van lichtbeige baksteen. De lichtbeige baksteen werd ook toegepast voor dubbele horizontale gevelbanden ter hoogte van de vensterbogen. Onder de vensters van de voorgevel werd bijkomend een paneel of een horizontale band van decoratieve cementtegels voorzien. Alle gevelopeningen hebben hardstenen of grijs overschilderde dorpels. Het buitenschrijnwerk werd recent vernieuwd in hout. In een vroegere fase waren de vensteropening voorzien van witgeschilderde houten kozijnen met bovenlicht en twee venstervleugels.

In het interieur van de woning zijn nog de oorspronkelijke trap en de houten paneeldeuren met glaspanelen bewaard. De plafonds zijn voorzien van een authentieke stucversiering en in de gang bleven de originele vloertegels behouden.

• Informatie aangeleverd door Marc Gonnissen van de Hoeseltse Geschiedkundige Studiegroep, mail dd. 29 oktober 2023.
  • Informatie van de eigenaar, mail dd. 16 november 2023.
  • Hoeselt Vrugger [online]: Piet Snellings (s.d.): Hendrik, heer van Vrijhern: http://hoeseltvrugger.be/index.php?itemid=1168 geraadpleegd op 4 november 2023.
  • Googlemaps.com [online] Hernerweg 28, Hoeselt, toestand april 2009, geraadpleegd op 30 oktober 2023.

Auteurs: Fexer, Charlotte
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Gemeente Hoeselt