Beschrijving

Burgerhuis in neotraditionele stijl met vernieuwde bijgebouwen, door het kadaster geregistreerd in 1935. De bouwheren waren vermoedelijk Herman en Antonie Jehaes – Nartus. Herman was de zoon van Mathijs Jehaes, burgemeester van Hoeselt tijdens de eerste wereldoorlog. Mathijs Jehaes en zijn echtgenote Josephine Vanvinckenroye woonden in de tegenovergelegen hoeve in de Hombroekstraat 9.

De gebouwen staan op een ruim perceel aan de zuidwestzijde van de Hombroekstraat. Het complex omvat een woning met bijgebouwen die in L-vorm rond een erf gegroepeerd werden. Ten noorden staat een recent eenlaags garagegebouw onder pannen zadeldak dat door een baksteenmuur met de rechterzijgevel van de woning verbonden is. Achter het woonhuis staat een lagere aanbouw en aan de zuidwestzijde van het erf een bijgebouw met zadeldak. Het oorspronkelijke bouwdossier is niet bewaard. De aanleg van de voortuin is recent.

De gebouwen werden in 1999 gerenoveerd onder leiding van architect Marc Leemen uit Tongeren. Het woonhuis werd gesaneerd, het buitenschrijnwerk en de balkonleuning werden vernieuwd. De bijgebouwen werden gedeeltelijk afgebroken om de binnenplaats te vergroten. Het rechtervolume aan de straatzijde werd volledig afgebroken en vervangen door een dubbele garage. Het interieur werd gerenoveerd en de leefruimtes werden vergroot.

Exterieur

Woning van twee bouwlagen en twee traveeën onder een combinatie van een zadel- en een mansardedak. Boven de voorgevel heeft het dak drie vernieuwde mansardevensters, de dakrand bestaat uit een overkragende bakgoot op decoratief uitgesneden kraagstukken.

De gevels zijn opgetrokken in donker roodbruin baksteenmetselwerk in kruisverband, voor de sokkel van de voorgevel werd metselwerk in verticaal halfsteens verband toegepast. Brede vlak bepleisterde gevelbanden zorgen boven de gevelopeningen van gelijkvloers en verdieping voor een nadrukkelijke horizontale geleding van de voorgevel.

De indeling van de voorgevel wordt bepaald door een enkelhuisopstand met rechts een smalle terugwijkende deurtravee en links een brede venstertravee. Deze heeft op het gelijkvloers een brede driezijdige erker met bekronend balkon. De balustrade in gekruld siersmeedwerk vervangt de oorspronkelijke sobere buisleuning. De driedelige verdeling van de erker met een venster in elke zijde wordt op de verdieping herhaald door een centrale vensterdeur en twee flankerende vensteropeningen.

De zijgevels zijn grotendeels blind en hebben enkel op de eerste verdieping een rechthoekige vensteropening met als latei een bakstenen strekkenlaag. Het buitenschrijnwerk is recent vernieuwd.

Interieur

De woning was oorspronkelijk enkel aan de voorzijde onderkelderd. De originele interieurindeling volgde het schema van een enkelhuisplattegrond: op het gelijkvloers bevond zich rechts de gang met trap naar de verdieping, links een enfilade van woonruimtes. Het slaapgedeelte op de verdieping had een gelijkaardige indeling. Bij de recente renovatie werd de interieurindeling gedeeltelijk aangepaast. De houten trap, de houten vloeren op de verdieping en de houten raamomlijstingen aan de binnenzijde bleven bewaard.

• Archief Gemeente Hoeselt, Bouwdossier nr. 1999/134.
  • Informatie aangeleverd door Marc Gonnissen van de Hoeseltse Geschiedkundige Studiegroep, mail dd. 29/10/2023.
  • Informatie van de huidige eigenaar, mail dd. 20/02/2024.

·