Burgerhuis in neotraditionele stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neotraditionele stijl, daterend van het begin van de jaren 1930. Het oorspronkelijke bouwdossier is niet bewaard. De voortuin wordt aan de straat afgesloten met een lage baksteenmuur met ezelsrug. Op de muur staat een sober groen geschilderd hekwerk dat uit een recente fase dateert maar wellicht een oudere afsluiting vervangt. Een gelijkaardige metalen poort tussen twee bakstenen pijlers met ezelsrug geeft toegang tot de voortuin. De tuin rechts van het huis wordt afgesloten door een hogere baksteenmuur, hier bevindt zich de met grijze klinkers verharde oprit.

Beschrijving

Burgerhuis van twee bouwlagen en drie op twee traveeën onder met pannen gedekte afgewolfde zadeldaken. De woning is verdeeld in twee delen: de twee noordelijke traveeën zijn hoger en dieper dan de zuidelijke travee.

Alle gevels zijn opgetrokken in roodbruin baksteenmetselwerk in kruisverband. De twee delen van de voorgevel zijn gevat tussen brede bakstenen pijlers met diamantkopvormige hardstenen tussenblokken en een hardstenen basis. Bovenaan sluit de voorgevel af met een bakstenen tandlijst.

De gevelopeningen van de voorgevel zijn rechthoekig en hebben hardstenen lateien en dorpels. Boven de lateien is telkens een bakstenen ontlastingsboog met hardstenen hoek- en sluitstenen aanwezig. De sluitstenen en de hoekblokken naast de lateien zijn versierd met een diamantkop, net als de negblokken van de deuropening. De hoekblokken van de ontlastingsbogen hebben een gebouchardeerde afwerking. Het veld tussen ontlastingsboog en latei werd bij alle gevelopeningen opgevuld met een gebroken witte ruwe granito met witte en grijze steentjes. De drie treden die naar de inkomdeur leiden zijn uit hetzelfde materiaal vervaardigd.
De linkertravee werd op het gelijkvloers uitgewerkt als een driezijdige erker in baksteenmetselwerk onder plat dak. De drie zijden van de erker zijn gevat tussen bakstenen pijlers met hardstenen basissen.

De zijgevels zijn op drie niveaus verankerd met platte muurankers met uitwaarts gekrulde uiteinden. De linkerzijgevel is blind. De rechterzijgevel heeft op de verdieping twee kleine rechthoekige vensteropeningen met hardstenen dorpel. Op het gelijkvloers werd in een recente fase een grote veranda voor de gevel geplaatst.
De wolfeinden boven de linker- en rechterzijgevel worden geflankeerd door twee smalle bakstenen schoorstenen.

Het schrijnwerk van de vensters werd recent vernieuwd door pvc, de kleinhoutverdeling werd hierbij nagebootst. De houten inkomdeur is mogelijk nog deels origineel of werd volgens historisch model vernieuwd. Deze heeft een geprofileerd kalf en een bovenlicht met achtdelige kleinhoutverdeling.

Auteurs: Fexer, Charlotte
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Gemeente Hoeselt