Fruithandel met laadkaai

Beschrijving

Handelaarswoning en magazijn met laadkaai, gebouwd in het begin van de 20ste eeuw voor rekening van Jan Jorissen (1884 – 1969) die er tot in de jaren 1960 een fruithandel uitbaatte. De gebouwen werden op een strategisch gunstige plaats tegenover het station van Hoeselt opgetrokken, dat tussen 1908 en 1910 ontstond. De fruithandel ligt ten westen van de Stationsstraat die in 1912 aangelegd werd. Aan de westzijde van de woning sloten in een vroegere fase eenlaagse bakstenen dienstgebouwen onder zadeldaken aan. Deze werden in 2000 gesloopt. In 2001 werden de woning en het magazijn gerenoveerd, aan de achterzijde gevoelig uitgebreid en in meerdere wooneenheden verdeeld.

Beschrijving

De woning van twee bouwlagen onder mansardedak vormt de hoek tussen de Stationsstraat en de verharde oprit naar de achteraan gelegen parking. De twee gevels zijn telkens drie traveeën breed en worden verbonden door een schuin geplaatste hoektravee. Ten zuiden van de woning sluit het eenlaagse zeven traveeën brede magazijn onder mansardedak aan.

De overkragende geprofileerde dakranden steunen op volutevormige kraagstukken en een geprofileerde lijst (magazijn) of tandlijst (woning). De woning heeft boven elke gevel twee, het magazijn boven elke travee één mansardevenster met geprofileerde segmentboogvormige daklijst en als pilasters met voluteversiering uitgewerkte posten. In een vroegere fase waren de mansardevensters en de hoektravee van de woning bekroond met pirons.

Alle gevels zijn opgetrokken in roodbruin baksteenmetselwerk in kruisverband op een gecementeerde plint. De licht getoogde gevelopeningen hebben een bakstenen boog en hardstenen dorpels.

De gevels van de woning worden horizontaal verdeeld door vlak bepleisterde gevelbanden ter hoogte van de imposten en vensterdorpels. De gevelopeningen zijn hier voorzien van hardstenen hoek- en sluitstenen. De hoektravee loopt op tot boven de dakrand en wordt bekroond door en segmentboogvormig fronton met getrapte baksteenlijst en een rondboogvenster met hardstenen impostblokken.
Elke travee heeft op de eerste verdieping een vensteropening, op het gelijkvloers heeft de gevel aan de Stationsstraat een deur- en twee vensteropeningen, de hoektravee een brede deuropening en de rechtergevel twee vensteropeningen, de centrale travee is blind.

De voorgevel van het magazijn wordt door vlakke baksteenpilasters in zes smalle en een bredere zevende travee verdeeld. Bovenaan worden de pilasters verbonden door een zigzagvormige bakstenen tandlijst. De brede rechtertravee bevatte oorspronkelijk een poort, de zes smallere traveeën zijn verhoogd en bevatten afwisselend een venster- en een deuropening. Voor deze zes traveeën staat een laadkaai op baksteenpijlers. Onder de laadkaai waren in een vroegere fase drie licht getoogde en van diefijzers voorziene keldervensters aanwezig.

Bij de recente renovatie werd de poortopening in de brede rechtertravee met behoud van een rechthoekige vensteropening dichtgemetst. Het nieuwe geveldeel werd bepleisterd en geschilderd. De trappen aan de twee uiteinden van de laadkaai werden verwijderd, de keldervensters werden dichtgemaakt en de gevel onder de laadkaai bepleisterd. De vroegere deuropening in de hoektravee van de woning werd omgevormd tot een groot venster, de hardstenen treden werden verwijderd.

Het schrijnwerk van de vensters werd recent vernieuwd, op de verdieping werd hierbij de bestaande T-verdeling nagebootst. De gelijkvloerse vensters van de woning hadden in een vroegere fase guillotineramen. De vensters van het magazijn waren voorzien van verticale diefijzers.

• Archief Gemeente Hoeselt, bouwdossiers 2000/2652, 2001/2732, 2001/2812.
  • Informatie aangeleverd door Marc Gonnissen van de Hoeseltse Geschiedkundige Studiegroep, mail dd. 29/10/2023.

Auteurs: Fexer, Charlotte
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Gemeente Hoeselt