Notariswoning

Beschrijving

Notariswoning gebouwd voor rekening van notaris Constant H.A. van Bockrijck (1832 – 1909) op de plaats van een reeds bestaand gebouw. De woning maakte deel uit van een groter complex dat de volledig hoek van de Tongersesteenweg en de L. Lambrechtsstraat besloeg. Op de hoek en in de L. Lambrechtsstraat bevonden zich twee met spijlenhekken afgesloten tuinen. Ter hoogte van de huidige L. Lambrechtsstraat 22 sloten hieraan de paardenstallen aan. Het ten zuiden aanpalende eenlaagse gebouw (nu Tongersesteenweg 3) was voorzien van een dakterras.
Later werd de woning bewoond en mogelijk verbouwd door notaris Delwaide. Na de notarisactiviteiten werd het goed verkocht en verdeeld. De tuin op de hoek werd bebouwd: een eerste eenlaagse volume waarin nog de pijlers van het tuinhek zichtbaar bleven werd later met een bijkomende bouwlaag verhoogd.
Vanaf 2013 werd de woning verbouwd en uitgebreid onder leiding van architectenbureau Segers – Moermans. De voorgevel werd gerenoveerd, centraal in de achtergevel werd een lang verticaal raam geplaatst. Het interieur werd verbouwd.
Een baksteenpijler van de vroegere tuin, met decoratief gesculpteerd kapiteel is nog bewaard ter hoogte van het open perceel tussen L. Lambrechtsstraat 22 en 25a. De kapitelen van drie andere pijlers werden in de straatgevel van het pand L. Lambrechtsstraat 25a geïntegreerd.

Beschrijving

Woning van drie bouwlagen en vijf op drie traveeën onder plat dak met ver overkragende dakrand. De gevels zijn opgetrokken in bruinrood genuanceerd baksteenmetselwerk in kruisverband. De zijgevels zijn voorzien van een grijs overschilderde bepleistering die op de hoeken van de voorgevel als verticale strook doorloopt. De voorgevel heeft een hardstenen plint met schuin afgewerkte bovenrand. De plint bevat vier keldervensters met horizontale diefijzers.

De voorgevel met naar boven toe afnemende ordonnantie wordt horizontaal verdeeld door een geprofileerde hardstenen gevellijst boven het gelijkvloers en sluit ook bovenaan af met een geprofileerde lijst. De hoge rechthoekige gevelopeningen zijn gevat in vlakke hardstenen omlijstingen met hardstenen dorpels. De gelijkvloerse gevelopeningen hebben bredere lateien die tot aan de horizontale gevellijst doorlopen.

In de centrale travee bevindt zich op het gelijkvloers de met drie hardstenen treden verhoogde inkomdeur, bekroond door een hardstenen balkon op volutevormige kraagstukken. Ter hoogte van het balkon bevindt zich een vensterdeur. De balkonleuning bestaat uit sober siersmeedwerk. De spijlen zijn voorzien van getrapte ringen, de hoeken zijn versierd met een bol en een gebogen spijl. Verder heeft elke travee een vensteropening.

De zijgevels zijn bepleisterd en grijs geschilderd. De rechterzijgevel wordt door het aanpalende gebouw grotendeels aan het zicht onttrokken.
De linkerzijgevel heeft centraal op de verdieping een rechthoekige vensterdeur naar het dakterras van het eenlaagse bijgebouw. De deur heeft een deels geprofileerde natuurstenen omlijsting. Onder de dakrand en de geprofileerde gevellijst zijn in de zijgevel vier als reliëfs uitgewerkte medaillons aanwezig, versierd met een gedrapeerd strikmotief.

Het buitenschrijnwerk is in een recente fase vernieuwd. Tot april 2009 was het houten schrijnwerk op de eerste en tweede verdieping nog bewaard. Op een aantal ongedateerde zwartwit foto’s en postkaarten ziet men dat de vensterkozijnen in een vroegere fase bovenlichten met kleinhoutverdeling hadden. De gelijkvloerse vensters waren voorzien van guillotineramen met grote bovenlichten.

• Archief Gemeente Hoeselt, bouwdossier 2013/4463.
  • Foto’s collectie Hoeseltse Geschiedkundige Studiegroep (digitaal aangeleverd).
  • Informatie aangeleverd door Marc Gonnissen van de Hoeseltse Geschiedkundige Studiegroep, mail dd. 29/10/2023.
  • Googlemaps.com, Streetview, Tongersesteenweg 2, Hoeselt, toestand april 2009, geraadpleegd op 29 oktober 2023,

Auteurs: Fexer, Charlotte
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Gemeente Hoeselt