Burgerhuis uit 1939

Beschrijving

Burgerhuis in neotraditionele stijl, gebouwd voor rekening van onderwijzer Richard Willems (1873 – 1957). Een kruisvormige gevelsteen boven het venster van de middentravee draagt het opschrift FL VL 1939. Het oorspronkelijke bouwdossier is niet bewaard.

Vanaf 1999 werd de woning gerenoveerd en uitgebreid onder leiding van architect Egide Meertens uit Riemst. Het losstaande bijgebouw rechts van de woning, een voormalige bibliotheek, werd afgebroken. Op deze plaats werd met gerecupereerde bakstenen de garage gebouwd en door een tussenvolume met het woonhuis verbonden. Bij de bouw van de garage werd de stijl van het woonhuis geïmiteerd. Materiaal- en kleurkeuze werden hierop afgestemd. Het fronton boven de linkertravee van de voorgevel werd recht gemaakt.

De voortuin wordt aan de straat begrensd door een lage baksteenmuur en een sober hekwerk dat bovenaan afsluit met een krulmotief. Een metalen poort in dezelfde vormgeving geeft toegang tot de voortuin. Het hekwerk en de muur werden bij de renovatie hersteld en gedeeltelijk aangepast.

Op het perceel bevindt zich een oude mergelstenen waterput die nog steeds in gebruik is.

Exterieur

Vrijstaande woning van twee bouwlagen onder pannen mansarde- en zadeldaken met geprofileerde bakgoten op getrapte houten consoles. De gevels zijn opgetrokken in roodbruin baksteenmetselwerk in kruisverband op een hardstenen plint. De zijgevels zijn in de top verankerd met gebogen muurankers.

Het linkerdeel van de woning is twee traveeën breed en heeft een mansardedak. De voorgevel van dit deel heeft een enkelhuisopstand waarin de brede linkertravee een over twee bouwlagen oplopende driezijdige erker bevat. Op de verdieping bevond zich oorspronkelijk een driezijdig balkon met sobere houten balustrade die later omgevormd werd tot erker. De linkertravee versmalt bovenaan en eindigt in een fronton met geprofileerde bovenrand, gevat tussen twee bakstenen pijlers met bolvormige bekroning. Dit fronton had oorspronkelijk een driehoekige top die bij de recente renovatie vervangen werd door een sober geprofileerde horizontale lijst.
De smallere rechtertravee bevat de rechthoekige inkomdeur en op de verdieping een rechthoekige vensteropening. Boven de dakrand bevindt zich hier een dakkapel met geprofileerde zijstijlen en driehoekig fronton.

Rechts sluit hieraan een lager volume onder zadeldak aan, dat uit één brede travee bestaat. De voorgevel van dit deel wijkt een stuk terug en wordt gevat in een vlakke baksteenomlijsting. Zowel op het gelijkvloers als op de verdieping bevindt zich een brede rechthoekige vensteropening.

De gevelopeningen van de voorgevel zijn rechthoekig en hebben hardstenen dorpels. De inkomdeur en de vensteropeningen hebben een bepleisterde latei met trapeziumvormige sluitsteen. De bepleistering loopt door tot aan de impostzone om hier impostblokken en horizontale gevelbanden te vormen. De gelijkvloerse erker heeft een bepleisterde en geprofileerde bovenlijst, de erker op de verdieping is volledig bepleisterd.

Het schrijnwerk van de vensters werd bij de renovatie vernieuwd in pvc. De houten inkomdeur met geprofileerde paneelindeling en centrale lichtopening en siersmeedwerk lijkt oorspronkelijk bewaard of vernieuwd volgens bestaand model.

De zijgevels hebben ter hoogte van de zolder twee kleine rechthoekige vensters met vlak bepleisterde of geschilderde lateien en hardstenen dorpels. In de rechterzijgevel is op de verdieping rechts nog een grotere rechthoekige vensteropening met vlakke latei en hardstenen dorpel aanwezig.

De dubbele garage en de verbindingsbouw aan de rechterzijgevel dateren van de laatste renovatie en uitbreiding van de woning.

Interieur

Volgens de plannen uit het recente bouwdossier heeft het huis een traditionele indeling met centrale gang die achteraan de trap bevat. Links en rechts van de gang bevinden zich de woonruimtes. Deze indeling werd bij de renovatie behouden.

• Archief Gemeente Hoeselt, Bouwdossier nr. 1999/2503.
  • Informatie aangeleverd door Marc Gonnissen van de Hoeseltse Geschiedkundige Studiegroep, mail dd. 29/10/2023.
  • Informatie aangeleverd door de eigenaar, mail dd. 31/10/2023.

Auteurs: Fexer, Charlotte