Woning bij brouwerij De Es

Beschrijving

Burgerhuis in neotraditionele stijl, door het kadaster geregistreerd in 1909. De woning staat op de site van de voormalige brouwerij De Es. De woning maakte deel uit van de site en diende mogelijk reeds als brouwerswoning voor de vroegere brouwerij Peters, die zich oorspronkelijk aan de andere zijde van de Schalkhovenstraat bevond.

In 2015 werd de woning naar ontwerp van architectenbureau Hansen & Hardy omgevormd tot twee woongelegenheden. De centrale gang in de inkomtravee werd hierbij behouden, aan elke zijde werd een woningeenheid met eigen trappenhuis gecreëerd. De oorspronkelijke centrale trap naar de zolder bleef behouden.

Beschrijving

De woning staat vooraan ingeplant op de site van de voormalige brouwerij De Es, aan de oostzijde van de Schalkhovenstraat. De verhoogde voortuin wordt aan de straat begrensd met een lage breukstenen muur. De woning is één en twee bouwlagen hoog en heeft samengestelde pannen zadeldaken met ver overkragende, recent vernieuwde dakrand. De gevels zijn opgetrokken in bruin baksteenmetselwerk in kruisverband, de voorgevel heeft een breukstenen sokkel die met een hardstenen lijst afsluit. De zijgevels zijn langs de dakrand verankerd met platte gebogen muurankers.

De voorgevel met dubbelhuisopstand telt drie traveeën, de centrale travee is als middenrisaliet uitgewerkt en sluit af met een smalle puntgevel. De linkertravee is één, de rechtertravee twee bouwlagen hoog. Elke travee heeft per bouwlaag een segmentboogvormige vensteropening, de centrale travee bevat op het verhoogde gelijkvloers de segmentboogvormige inkomdeur. De gevelopeningen van de voorgevel hebben een omlijsting in felrode baksteen met rondstafprofilering. De dorpels, hoekstenen en sluitstenen bestaan uit blauwe hardsteen.

De linkerzijgevel heeft op gelijkvloers niveau links twee rechthoekige vensteropeningen, op de verdieping een centraal, segmentboogvormig laadvenster. In de top van de gevel is boven het laadvenster de metalen verankering van een vroegere katrol bewaard.

De rechterzijgevel is blind met uitzondering van een halfrond zoldervenster. Onderaan staat tegen de zijgevel een driezijdige erker onder pannen schilddak met overkragende dakrand. Deze erker is opgetrokken in roodbruin baksteenmetselwerk in halfsteens verband met breukstenen sokkel en dateert uit een latere bouwfase dan de woning. De rechthoekige vensteropeningen hebben hardstenen dorpels en bastenen strekkenlagen als lateien.

Tegen de rechterhoek van deze zijgevel sluit een bijgebouw onder zadeldak aan, dat deel uitmaakt van de site van brouwerij De Es.

• Kadasterarchief Limburg, Mutatieschetsen Hoeselt, afdeling 5, sectie B, 1890/2, 1907/2, 1908/3, 1909/4, 1912/1, 1928/2, 1936/3, 1948/1, 1952/3, 1956/4, 1961/2, 1965/5, 1966/5, 1996/505.
  • Archief Gemeente Hoeselt, Bouwdossier nr. 2015/4607.

Auteurs: Fexer, Charlotte