Kasteel 't Hoge

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Zillebeke
Straat Meenseweg
Locatie Meenseweg 481, 481A, 483, Ieper (West-Vlaanderen)
Status Deels Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Ieper (actualisaties: 01-08-2008 - 31-08-2008).
  • Adrescontrole Ieper (adrescontroles: 08-02-2008 - 11-02-2008).
  • Inventarisatie Ieper (geografische inventarisatie: 01-01-1987 - 31-12-1987).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel 't Hoge

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

In het vierde kwart van de 15de eeuw gebouwd als jachtpaviljoen door de prins de Rubempré. Na de aanleg van de steenweg Ieper-Menen-Kortrijk in de tweede helft van de 18de eeuw, omgebouwd tot classicistisch kasteel met aanleunende kapel; omringend park met grote Bellewaerdevijver, talrijke tuinpaviljoentjes, tennispleinen, een doolhof en boomgaard; omwalde kasteelhoeve zogenaamd "Bellewaerde" ten noorden. In 1896 werd het kasteel uitgebreid aan noordzijde met werkplaatsen, een oranjerie, serre en huis voor kunstenaars. Tijdens de Eerste Wereldoorlog achtereenvolgens hoofdkwartier van de Britse, Franse en Duitse troepen; in 1915 totaal verwoest zie onder meer mijntrechters, en groot Brits militair kerkhof "Hoge Crater Cemetery" aan straatoverzijde. In 1920 wederopbouw van een voorlopig kasteel nabij de Meenseweg, met het inzicht, welke nooit werd uitgevoerd, later een definitief verblijf te bouwen op de vooroorlogse plaats.

Inplanting van "kasteel. op terp middenin een beboomd park met vijvers, ten westen en ten zuiden, in oorsprong mijntrechters uit de Eerste Wereldoorlog; ten zuiden, toegankelijk via erfoprit (grind) aan straatzijde gemarkeerd door bakstenen hekpijlers met gecementeerd topstuk. Ten zuidoosten, neorenaissancistisch kapelletje onder plat dak (cement) op arduinen, Dorische zuiltjes met zeszijdige sokkel; rechthoekige plattegrond met rechte sluiting; binnenin, Madonna met kind, kopie van Michelangelo. Beelden en siervazen, afkomstig uit het vooroorlogse kasteel, her en der over het park verspreid.

Landhuis met cottage-allures, refererend naar de Engelse stijl, naar ontwerp van architect A. Puissant (Brussel) van 1920. Complex bestaande uit lage vleugels gesloten gegroepeerd rondom een binnenplaats (grind) met rozenperkjes en centraal Onze-Lieve-Vrouwebeeld, aan noordzijde afgesloten door middel van laag bakstenen muurtje en toegankelijk via houten hek; op de zuidwestelijke hoek, geplaveid terras, afgezet met smeedijzeren trek, met aansluitende geplaveide stoepen.

Stijl- en regelwerk met gecementeerde en okergeelbeschilderde vullingen boven een bakstenen voet afgelijnd door middel van arduinen band; rechthoekige getraliede kelderopening. Gebogen zadel- en mansardedaken (mechanische pannen) met verspringende nokhoogte, overkragende dakrand hier en daar steunend op standvinken; meerdere dakkapellen hetzij klimmend of onder zadeldaken. Geaccentueerd midden- en deurrisaliet onder hoger opgetrokken bedaking; getoogde vleugeldeur verdiept in vooruitspringend rondboogportaal onder afgewolfd zadeldak en gevat tussen steunberen; wapenschild van de familie de Vinck als sluitsteen onder druiplijstje. Driezijdige erkers op de zuidwestelijke en zuidelijke hoek. Rechthoekige muuropeningen. Kozijnconstructies onder meer kruis- en bolkozijnen en drielichten, met kleine verdeling en beluikt benedenvak; deurvensters onder meer met aansluitend balkon met houten leuning. Beglaasde galerij aan binnenhofzijde, bij westvleugel; aansluitend balkon, met houten leuning.

Ten oosten, garage met bakhuis in aansluitende bouwtrant. Conciërgewoning met garages (Meenseweg nummer 483), gelegen ten zuidoosten, in aansluitende bouwtrant. Nutsgebouwtje, ten oosten.

  • PRIEM V., Het kasteel 't Hooghe te Zillebeke voor 1914, in De gidsenkring, XI, 1, 1973, p. 9-13.
  • PRIEM V., Het kasteel 't Hoge te Zillebeke, in De gidsenkring, XIII, 1, 1975, p. 3-6.
  • PUISSANT A., Le château de la Hooghe à Zillebeke, in L'Emulation, 1922, p. 93-96.

Bron: Delepiere A.-M., Huys M. & Lion M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine & Lion, Mimi

Datum tekst: 1987

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Meenseweg (Zillebeke)

Meenseweg (Ieper)

is gerelateerd aan 2 Duitse betonconstructies Hooge

Meenseweg 481, Ieper (West-Vlaanderen)

is gerelateerd aan Mijnkraters Hooge van 6/6/1916

Meenseweg 481 (Ieper)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.