Hoeve Lindegoed

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Lindegoed

Beschrijving

Zogenaamd "Lindegoed" zie uithangbord. Hoeve heropgebouwd naar ontwerp van C. Schmidt (Poperinge) van 1921, echter niet volledig aansluitend bij het ontwerp; naar verluidt, vooroorlogse hoeve dieperin gelegen. Heropbouw teruggaand op de regionale hoevebouw zie, opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een gekasseid erf; boerenhuis (nokrichting parallel aan de straat), stalvleugel, dwarsschuur en ast, respectievelijk ten zuiden, ten zuidwesten, ten noorden en ten zuiden; aanplantingen: resten van boomgaard, ten westen; materialen: verankerde, donkerrode baksteenbouw; zadeldaken (mechanische pannen) met overstekende rand op houten modillons, onderbroken door dakvensters met trapgevels, door middel van strek gemarkeerde plint; oorspronkelijk bakstenen onderdorpels, arduinen bij het boerenhuis; I-balken met rozetbouten boven poorten; streekeigen bouwelementen: rechts opkamertravee aan straatgevelzijde van boerenhuis, uitlopend op trapgevel; asemgaten in schuurvleugel; getrapte muurvakken in zijgevels uitziend op straat; indeling: boerenhuis (erfgevel) van een linker opkamertravee en vier traveeën; stalvleugel bestaande uit paarde-, zwijne- en koestal en voederhok; schuurvleugel met aardappelkelder links en wagenhuis rechts; tabaksast met bakhuis. Recent aanbouwsel tegen rechter zijgevel van boerenhuis en tegen achtergevel van stalvleugel. Nieuwe stal, ten westen.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 6404.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine