Hoeve Essenhove

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Essenhove

Beschrijving

Zogenaamd "Essenhove" zie opschrift op uithangbord. Hoeve, naar verluidt niet op dezelfde plaats heropgebouwd. Heropbouw teruggaand op de regionale hoevebouw zie opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een onverhard erf; boerenhuis, nutsgebouw respectievelijk ten zuidwesten en ten zuidoosten; aanplantingen: siertuin voor het boerenhuis, aan straatzijde afgezet met populierenrij; oprit hier afgezet met acacia's ten oosten; materialen: rode baksteenbouw; pannen (mechanische) zadeldaken met overstekende dakrand op houten modillons; door middel van strek gemarkeerde plinten; bakstenen onderdorpels, arduin bij het boerenhuis; I-balken met rozetbouten bij schuur- en wagenhuispoorten; streekeigen bouwelementen: aflijnende tandlijst bij boerenhuis; asemgaten in schuurvleugel; getrapte muurvakken in zijgevels, uitziend op straat; indeling: boerenhuis van één linker opkamertravee, waaronder één getoogde kelderopening, en drie traveeën, en waarschijnlijk voormalig bakhuis, twee traveeën onder lager zadeldak; nutsgebouw bestaande uit een koestal, een aardappelkelder, een dwarsschuur en een wagenhuisgedeelte. Aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen erfgevelzijde van het boerenhuis. Recente nutsgebouwen, ten westen en ten zuiden.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine