erfgoedobject

Voormalig danscafé

bouwkundig element
ID
308897
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308897

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Voormalig danscafé
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Dorpswoning op de hoek van de Grote Bollostraat met de Baalsebaan en de toegang tot het voormalige buurtspoorwegstation. Gezien de ligging aan het buurtspoorweg station had het gebouw waarschijnlijk van bij de oorsprong een café-functie, later raakte het bekend als danscafé Bingo.
Het is een gebouw in traditionele stijl van rond 1900 of het interbellum. Het pand is spievormig gebouwd, vijf traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder een zadeldak. De muureindes worden bekroond met een uitgebreide tandfries. De kopse gevel komt uit op het kruispunt en zit vervat in een verdiept veld met pseudo klokgevel. De vensteropeningen hebben een getoogde ontlastingsboog en zijn op latere datum verkleind. De bakstenen gevels hebben een knipvoeg. Het geheel is recent gerenoveerd waarbij de gevel volledig grijs is gekaleid en het gebouw in gebruik genomen als meergezinswoning waardoor de architecturale elementen minder leesbaar zijn. Door de ligging op dit kruispunt heeft het gebouw een belangrijke herkenningswaarde en visuele samenhang met het café “de Pink” aan de overkant. Beide cafés hebben een identieke architecturale vormentaal.


Auteurs: Piens, Joachim; Berbers, Joline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Gemeente Tremelo


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Voormalig danscafé [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308897 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Tremelo

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.