Boerenarbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning

Beschrijving

Neotraditionele boerenarbeiderswoning met schuur uit het interbellum, vlak bij de Veldonkhoeve. De kleine woning van anderhalve bouwlaag is iets hoger dan de naastliggende schuur en stal en wordt gekenmerkt door de twee tuitgevels. De vensters hebben een zware rollaag als ontlastingsboog. De deuropening is later verkleind. De deur- en poortopeningen van de stal en schuur worden getypeerd door een rondboog. Door het gebruik van dezelfde architecturale elementen als de Veldonkhoeve (zoals de tuitgevels) is de woning waarschijnlijk samen met de hoeve heropgebouwd door architect Jozef Fonteyne, na verwoestingen door het Duitse leger in WO I. Op de mutatieschetsen van het kadaster werd de heropbouw van de Veldonkhoeve samen met drie boerenarbeiders geregistreerd. Door de ligging midden in het landbouwgebied heeft de woning een sterke samenhang met de Veldonkhoeve en de boerenarbeiderswoning aan de Hoevestraat nummer 4.

Auteurs: Piens, Joachim; Berbers, Joline
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Gemeente Tremelo