Hof ter Zoete Ruste

Beschrijving

Zogenaamd "Hof ter Zoete Ruste", volgens bebording. Wederopbouwhoeve naar ontwerp van M. Selly (Ieper); teruggaand op de regionale hoevebouw zie, opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een geasfalteerd erf, ten westen toegankelijk via geasfalteerde erfoprit; boerenhuis (nokrichting parallel aan de straat), stal, varkensstal en dwarsschuur respectievelijk ten oosten, ten noorden, ten noordoosten en ten zuidwesten; aanplanting: notelaars, ten westen; grasperkje ter vervanging van verdwenen overdekte vaalt te midden van het erf; drenkplaats, ten westen; materialen: verankerde, donkerrode baksteen; pannen (mechanische) licht gebogen zadeldaken met kort overstekende randen, onderbroken door dakvensters; deels bewaarde bakstenen onderdorpels; traditiegebonden houtwerk, kleine roedeverdeling, luiken, houten lateien onder ontlastingsbogen boven poorten; bakstenen troggewelven tussen I-balken ter overkluizing van de nutsgebouwen, streekeigen bouwelementen: asemgaten en rechthoekige hoeksteunberen bij de schuurvleugel; indeling: boerenhuis van één opkamertravee links, waaronder een getoogde kelderopening en vijf traveeën; een varkensstal met bakhuis, kolenhok en privaat; schuur met aardappelkelder en tweeledig wagenhuis rechts.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 6028.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine