Kasteelhoeve 'Hondenhof'

Beschrijving

Kasteelhoeve in U-vormige opstelling, behorende tot het familiedomein van De Troostembergh en gelegen op een steenworp afstand van het kasteel van Cleerbeek. De hoeve bevat mogelijk een kern uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Historie

De Ferrariskaart met legger uit de periode 1763-1778 toont een hoeve, opgebouwd uit drie losstaande gebouwen met een kleine boomgaard. Op het perceel ligt tevens een kleiner bouwvolume, dat ofwel een bakhuis ofwel een kapelletje kan geweest zijn. De hoeve staat op deze kaart aangeduid als 'cense Jan van preis'. In tegenstelling tot de locatie verschilt de oriëntatie van de hoeve echter met de huidige hoeve.

In de 19de eeuw toont de kadastrale legger van het primitief kadasterplan het bezit van het de familie de Troostembergh. Hieronder valt ook Cleerbeek 5, in deze periode een perceel van 38 hectare met hoeve.

De Poppkaart met bijbehorende legger uit de periode 1763-1771 spreekt vervolgens over Cleerbeek 5, behorende tot 'Detroostenberg, Guillelmus-Josephus, d'Oplinter, burgemeester, Hauwaert'. Naast de hoeve en het land was er een hof aanwezig, maar ook een huis, boomgaard en hooiland. Cleerbeek 5 had destijds de naam 'L'van kleer Beke'.

De huidige bebouwing dateert van omstreeks 1840, gebouwd door Guillaume de Troostembergh. Tot 1965 behield de woning zijn functie als boerderij.

Beschrijving

De kasteelhoeve staat in een niet gesloten, U-vormige opstelling. De hoeve werd opgetrokken in baksteen en bestaat uit een bouwlaag onder zadeldak met rode pannen. Elk volume is telkens opgebouwd uit een hoger centraal volume, met twee lagere, aanpalende volumes onder zadeldak. Enkele volumes bevatten siermetselwerk en (ijzer)zandstenen omlijstingen rond de deuren en vensters, daarnaast zijn er ook een dichtgemetseld oeil de boeuf en luikbeslag aan enige vensters waarneembaar. Tevens zijn er twee stenen ingemetseld met de inscripties "GDT 1840" en "DT". Deze verwijzen respectievelijk naar Guillaume de Troostembergh, het bouwjaar van de hoeve en nogmaals De Troostembergh.

• Faassen, T. (2023). Hoeves rond het kasteel van Cleerbeek (Ongepubliceerde historische nota). Bakermat bouwhistorie& erfgoedstudies.
  • Guillaume de Troostembergh, persoonlijke communicatie, 15 mei 2024.

Auteurs: Berbers, Joline