Woning in cottagestijl

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning in cottagestijl

Beschrijving

Woning in cottagestijl uit het interbellum, opgebouwd uit drie aaneengesloten volumes. De woning is opgetrokken in rode baksteen in halfsteensverband. De drie volumes hebben ieder een andere dakvorm, welke telkens bekleed zijn met rode pannen.

Historiek

Luchtfoto’s uit het laatste kwart van de 20ste eeuw tonen bebouwing op deze locatie, waarbij vanaf 1979 de cottage duidelijk herkenbaar wordt. Het gebruik van het type baksteen toont echter aan dat de woning in het interbellum werd gebouwd. Het schrijnwerk is mogelijk niet origineel.

Beschrijving

Deze cottage is opgebouwd uit drie aaneengesloten volumes die in elkaars verlengde van noord naar zuid staan georiënteerd. De woning bevat twee bouwlagen in het centrale volume en één tot anderhalve bouwlaag in de aanpalende bouwvolumes. De woning telt drie traveeën en is opgetrokken in rode baksteen in halfsteensverband en gevat onder een rood pannendak.

Het noordelijk volume bevat een schilddak, waar in een latere fase een rechthoekige uitbouw aan werd toegevoegd. Het centrale volume is gevat onder een tentdak, het zuidelijke volume heeft een zadeldak met schoorsteen en bevat een extra uitbouw.

Gezien de opbouw van deze woning is de toegangsdeur atypisch in de noordgevel aan de rechterzijde onder een luifel geplaatst. Zowel boven de voordeur in de noordgevel als de raampartij aan de westgevel zijn afdakjes geplaatst. De cottage bevindt zich in een goede staat.

Auteurs: Berbers, Joline
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Gemeente Holsbeek