Neoclassicistische pijlerkapel

Beschrijving

Pijlerkapel in neoclassicistische stijl daterend van de eerste helft 19de eeuw. De kapel bestaat uit een rechthoekige sokkel met waterlijst, nis met rondboog gevat door pilasters aan weerszijden en bekroond door een fronton met kruis.

Historiek

De locatie van de kapel is te relateren aan het domein van familie De Bruyn. De kapel werd in de eerste helft van de 19de eeuw gebouwd, het nabijgelegen landhuis dateert uit dezelfde bouwperiode.

De Atlas der Buurtwegen (1843-1845) toont dat de kapel aangrenzend aan een van de dreven richting het landhuis was gesitueerd. Door een recent verkaveling van de rand van het domein is de dreef volledig opgenomen in een van de kavels.

Beschrijving

Wegkapel in neoclassicistische stijl opgetrokken in zandsteen. Kapel bestaande uit een rechthoekige sokkel met waterlijst, nis met rondboog gevat door pilasters aan weerszijden en bekroond met een fronton met kruis. Zadeldak is bedekt met leien. Nis is afgesloten met ijzeren opengewerkte deur in ruit- en waaiermotief. De zijgevel van de kapel is afgewerkt met pleister.

Auteurs: Berbers, Joline
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Gemeente Holsbeek