Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Langgestrekte hoeve uit de eerste kwart van de 20ste eeuw met mogelijk oudere kern. De hoeve wordt gekenmerkt door rode en gesinterde baksteen op een gecementeerde plint, decoratief metselwerk rond de vensters en een metalen latei met bloemmotief boven de poortdoorgang.

Historiek

De Villaretkaart van 1745 toont reeds een rechthoekig volume op de huidige locatie van Kraaikant 71. Een eeuw later, zichtbaar op de Vandermaelen kaart, wordt een bijgebouw voor het eerst op het perceel getoond. Het is onduidelijk of het om hetzelfde bijgebouw gaat dat heden nog terug te vinden is op het perceel.

De uiterlijke kenmerken van de langgestrekte hoeve worden eerder gedateerd op de eerste kwart van de 20ste eeuw, het vermoeden bestaat dat deze hoeve mogelijk nog een oudere kern bevat.

Beschrijving

Zeer goed bewaarde langgestrekte hoeve van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. De hoeve werd opgetrokken in rode en gesinterde baksteen op een gecementeerde plint. De volledige voorgevel bevat houten (niet oorspronkelijk) schrijnwerk. De vensteropeningen worden geaccentueerd door decoratief metselwerk, waar bij op de eerste verdieping een overhoekse muizentand onder de raamdorpel aanwezig is. Muurankers aanwezig ter hoogte van de verdiepingsvloer. Poortdoorgang van de schuur wordt gekenmerkt door een metalen latei met bloemmotief met aan weerszijden muurankers en eveneens decoratief metselwerk. Het zadeldak werd bedekt met rode dakpannen. Recente aanbouw aan de linkerzijde, opgetrokken in hout.

Auteurs: Berbers, Joline
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Gemeente Holsbeek