Heilige Wivinakapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilige Wivinakapel

Beschrijving

Heilige Wivinakapel, bakstenen veldkapel op sokkel van gebosseerde sokkel en speklagen in natuursteen uit de 2de helft van de 19de eeuw. Gevelsteen met vermelding van “H WIVINA B.V.O.” Zadeldak opgehoogd met kruis.

Historiek

Vanaf halverwege de 19de eeuw staat een kapel op het historisch kaartmateriaal in de omgeving van de Langestraat weergegeven. Zowel de naam als de locatie is niet exact hetzelfde op de opeenvolgende historische kaarten, waardoor het niet met zekerheid te zeggen is dat het om de H. Wivinakapel gaat en of deze altijd op de splitsing tussen de Langestraat en de Gemperweg heeft gestaan. De stafkaart van 1873 toont op de kruising van de Guldendelle en de Langestraat de Merinoskapel, de stafkaart uit 1939 toont op dezelfde kruising de Wivinakapel. De stafkaart van 1969 toont voor het eerst de St. Wivinakapel op haar huidige locatie. Mogelijk is de kapel verplaatst geweest. Enkele elementen lijken vervangen te zijn, wat ook kan duiden op een verplaatsing/wederopbouw.

Beschrijving

Bakstenen veldkapel op sokkel van gebosseerde blauwe hardsteen. Een versmalde voet met geprofileerde lijst draagt vervolgens de nis welke wordt bekroond door een puntgevel met schouderstukken. De voorgevel bevat rode strengpersbakstenen, zijgevels en achtergevel een bruine vormbak baksteen, beide afgewisseld met speklagen in blauwe hardsteen. Hierdoor zijn zowel recentere als meer historische recuperatiematerialen waar te nemen. Boven de nis lijken de aanzetten van de rondboog eerder historisch te zijn wanneer het verschil in verwering wordt bekeken. Tussen de rondboog en het zadeldak is een gevelsteen waar te nemen met de inscriptie: H WIVINA B.V.O. De puntgevel wordt bekroond met een ijzeren kruis met decoratieve krullen.

Auteurs: Berbers, Joline
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Gemeente Holsbeek