Elektriciteitscabine

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Elektriciteitscabine

Beschrijving

Elektriciteitscabine uit het interbellum, gebouwd door de “Provinciale Brabantsche Elektriciteitsmaatschappij P B E” volgens opschrift. De cabine bestaat uit een hoge bakstenen toren op een betonnen sokkel met deels bossagewerk en wordt bekroond door een uitstekend plat dak in gewapend beton.

Historiek

De Provinciale Brabantsche Elektriciteitsmaatschappij werd opgericht in 1928. Deze maatschappij bestaat nog steeds als Provinciale Brabantse Energiemaatschappij als onderdeel van het huidige Fluvius. Deze vereniging zorgde voor de uitrol van het elektriciteitsnet in de hele voormalige provincie Brabant. Hiervoor werden in de hele regio deze Elektriciteitscabines geplaatst. Ondertussen zijn er een groot aantal verdwenen. Op het moment van de inventarisatie in 2022 waren er nog drie aanwezig in Holsbeek. Twee daarvan zijn daarna afgebroken omwille van de aanleg van een fietspad. De elektriciteitscabine in de Lindestraat is dus de enige overgebleven en vormt dus een zeldzame getuigenis van de uitrol van nutsvoorzieningen en modernisering van de landelijke gemeenten.

Beschrijving

Het gebouw bestaat uit een monolitische toren van bakstenen op een betonnen voet. De voet is aan de voorzijde voorzien van bossagewerk en is aan de zij- en achterkant ingewerkt in de talud van het veld dat hoger licht dan de weg.

Aan de voorzijde was er initieel een toegang aan de linkerzijde. Deze is later dichtgemaakt met beton en vervangen door een nieuwe opening aan de rechterzijde met een recente metalen deur. Boven de toegang is er een betonplaat aanwezig met daarboven een strook van glazen bouwstenen (glasdallen) voor verlichting. Het is niet duidelijk of deze origineel ook aanwezig waren. Boven deze lichtstrook bevindt zicht een grote bakstenen toren van ongeveer 3 meter met centraal een verdiept veld van een halve steen naar achter. De baksteen is een oranje-roze baksteen, zeer typisch voor het interbellum in deze streek. Het bakstenen deel is gebouwd in een kruisverband, de hoekpilasters in een gestrekt verband. Centraal in het verdiepte veld bevindt zich een plakkaat in baksteen met een bekleding in cement met het opschrift: “ Provinciale / Brabantsche / Electriciteits / Maatschappij / PBE”. Bovenaan het verdiepte veld zijn er metalen aanhechtingspunten aanwezig waar voorheen steunen voor kabels waren aangehecht. Boven het bakstenen deel is er opnieuw een betonnen plaat. Hierin zitten centraal aan de voorzijde drie glaskap isolatoren waar oorspronkelijk de elektriciteitskabels toekwamen. Deze glaskappen zijn momenteel niet meer in gebruik. Aan de kabine lopen nog bovengrondse elektriciteitskabels, het is niet duidelijk in hoeverre deze nog in de kabine zelf toekomen. Het geheel is bekroond met een uitstekend plat dak in gewapend beton.

Auteurs: Piens, Joachim
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Gemeente Holsbeek