Modernistische villa door Maurice Haesevoets

Beschrijving

Modernistische villa Lambrechts - Delaure, ontworpen door Maurice Haesevoets (Spalbeek) in 1969. De vrijstaande woning, dat bestaat uit twee loodrecht op elkaar gestapelde langwerpige volumes onder plat dak, staat op een sterk afhellend perceel. Door de toepassing van smalle, stalen I-profielen om de eerste verdieping deels te dragen, lijkt het gebouw te zweven. De woning wordt verder gekenmerkt door de witgeschilderde baksteen, afwisseling van open en gesloten vlakken en de toepassing van stalen balken met I-profiel.

Historiek

Architect Maurice Haesevoets ontwierp in 1969 een uitgesproken modern weekend-huis voor het echtpaar Lambrechts – Delaure. De woning is zo goed als volledig uitgevoerd volgens plan. In 2002 is er een vergunning verleend voor het renoveren van het gebouw onder leiding van architectenbureau Cerulus & Desmedt uit Heverlee. Hierbij werden er beperkte wijzigingen uitgevoerd en is het geheel opgefrist.

Beschrijving

De vrijstaande woning staat vooraan op een langwerpig perceel dat sterk afhelt naar het noorden. Het gebouw bestaat uit twee loodrecht op elkaar gestapelde langwerpige volumes. Het gelijkvloerse deel staat loodrecht op de weg waardoor enkel de smalle bakstenen zuidgevel zichtbaar is. De eerste verdieping staat parallel met de weg en wordt in het oosten gedragen door het gelijkvloerse volume en in het westen door drie paar smalle stalen I-profielen waardoor het gebouw lijkt te zweven.

Het gelijkvloers bestaat uit een noord-zuid georiënteerd bakstenen volume van 14 meter diep met een plat dak. Aan de straatzijde is er een smal verticaal raam aanwezig. Volgens de bouwplannen bestond dit volume grotendeels uit functionele ruimtes: de garage, een bergplaats, de hal en een trap naar de bovenverdieping. Centraal bevond zich een kleine badkamer. De garage werd in de verbouwing van 2002 vervangen door een raam. Op de oorspronkelijke plannen was er op het gelijkvloers onder de eerste verdieping een claustra aanwezig in beton. Deze is ofwel nooit gerealiseerd ofwel later verdwenen.

De eerste verdieping is het eigenlijke woongedeelte. Dit rechthoekige volume is oost-west georiënteerd en bestaat uit een groot wit horizontaal volume van 19 meter breed en zeven meter diep. De verdieping wordt horizontaal gestructureerd door de doorlopende witgeschilderde betonnen balk onderaan en bovenaan. Verticaal wordt het gestructureerd door de aanwezigheid van vijf stalen balken met I-profiel, geplaatst om de vier meter. Volgens de plannen waren deze oorspronkelijk zwart, momenteel terracotta geschilderd. De voorgevel bestaat uit een afwisseling van open en gesloten vlakken van witgeschilderde baksteen, een terras en ramen. Links is er een gesloten gevel van vier meter breed waarnaast zich het grote open terras van zes meter breed bevindt. Daarnaast bevindt zich opnieuw een gesloten gevel van vier meter breed met daarnaast twee ramen. Zowel links vooraan als aan de oostelijke gevel gebeurt de regenafvoer via een waterspuwer met geleidende ketting. Al het schrijnwerk is in hout met een aluminium bekleding.

De belangrijkste zichtbare wijzigingen in 2002 bevinden zich op de eerste verdieping: het vergroten van de terrasopening aan de voorzijde en het vervangen van de claustra door een balustrade in inox. Achteraan werd er een buitentrap geplaatst. Op het moment van de inventarisatie was het gebouw in goede staat.

Auteurs: Piens, Joachim
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Gemeente Holsbeek