Boswachterswoning met boomgaard

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Eenvoudige boswachterswoning uit de eerste helft van de 19de eeuw met boomgaard met pruimen-, kersen- en kastanjebomen. De woning, bestaande uit een enkele bouwlaag onder zadeldak met Boomse pannen, wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een opkamer en door de toepassing van vakwerk met lemen invulling in het interieur.

Historiek

De woning is voor het eerst opgetekend in de Atlas der Buurtwegen (1840). Rechts naast het gebouw stond er oorspronkelijk een houten schuur die recent is afgebroken. Er zijn later geen significante bouwfases gekend.

Beschrijving

Het gebouw bestaat uit een klein oost-west georiënteerd volume met een enkele verdieping onder zadeldak. Aan de voorzijde staat centraal de voordeur met aan weerszijden een rechthoekig raam. Rechts bevindt zich een klein raampje van een opkamer. Binnenin is een van de binnenmuren opgebouwd uit vakwerk met lemen invulling. Het dak is bekleed met oude Boomse pannen.

De muren, vensteromlijstingen en dorpels zijn volledig witgepleisterd. De houten ramen zijn nog oorspronkelijk.

De boomgaard bevat naast enkele opmerkelijke kastanjes ook verschillende fruitbomen waaronder kersen en pruimen. Volgens overlevering zou de pruimelaar afkomstig zijn van de grootvader van de huidige eigenaar. Deze ging als seizoenarbeider in Noord-Frankrijk werken en nam van daaruit dit plantgoed mee.

Auteurs: Piens, Joachim
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Gemeente Holsbeek