Villa in cottagestijl

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa in cottagestijl

Beschrijving

Deze villa in cottagestijl uit het interbellum met verschillende in- en uitsprongen is uniek voor Holsbeek. Het volume wordt gekenmerkt door meerdere types speklagen in geëmailleerde baksteen en natuurstenen elementen rondom de vensters. De villa wordt gevat onder twee haakse zadeldaken met nog originele bakgoot. Het geheel wordt bekroond door metalen pirons.

De cottage is gebouwd in het interbellum.

Beschrijving

De cottage is een villa van drie bouwlagen onder twee haakse zadeldaken. Het is een groot, vrijstaand volume met verschillende in- en uitsprongen. De straatgevel bestaat uit vier traveeën en twee volwaardige bouwlagen met een derde bouwlaag onder het kopse zadeldak. De gevels zijn gedecoreerd met een heel verscheiden soort materialen en elementen. Per bouwlaag zijn er meerdere types speklagen in geëmailleerde baksteen. De vensteropeningen hebben een dorpel, hoekstenen en sluitstenen in natuursteen. Op het gelijkvloers is er daarboven nog een linteel in natuursteen of in staal aanwezig. Bij alle ramen is er een getoogde ontlastingsboog in de vorm van een rollaag bestaande uit een afwisseling van gewone baksteen en geëmailleerde baksteen met erboven een laag kopse geëmailleerde bakstenen. De derde verdieping heeft op de hoeken lisenen die vertrekken vanuit een natuurstenen console. Tussen deze lisenen is er een grote halfronde ontlastingsboog in gewone en geëmailleerde baksteen. Onder de schuine delen van het zadeldak loopt de liseen door in een brede rollaag. De bakgoot is origineel en bestaat uit een geprofileerde en gedecoreerde bebording ondersteund door eenvoudige consoles. De uiteinden van de nok zijn bekroond doormetalen pirons. Het schrijnwerk werd in een latere fase vervangen.

Auteurs: Piens, Joachim
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Gemeente Holsbeek