Beschrijving

Meerledige hoeve van rond de eeuwwisseling van 1900 met groot woonhuis, Brabantse schuur en bijgebouwen. De woning kent een symmetrische opbouw en is opgetrokken in sterk ijzerhoudende bakstenen in donkerpaarse kleur. Kenmerkend voor de woning is de ingevlochten tuitgevel, maar ook de aanwezige vensteromlijstingen in natuursteen en smeedijzeren ankers.

Historiek

De hoeve is niet opgetekend in de Poppkaart (1840-1880) maar wel op de militaire stafkaart van 1873. Op deze kaart is enkel het woonhuis met een bijgebouw ingetekend. Op de stafkaart van 1904 is de huidige vorm van drie hoofdgebouwen rond een erf zichtbaar. Het complex is dus in deze periode opgetrokken.

Beschrijving

Meerledige hoeve rond een groot erf met in het noorden aan de weg een imposant woonhuis, in het oosten een stalgebouw en in het zuiden aan de weg de schuur.

De woning bestaat uit een gebouw van twee en een halve bouwlaag en vijf traveeën met een symmetrische opbouw. De voorgevel aan de noordwestzijde bevat in het midden de toegangsdeur. Aan de erfzijde is de deur in de meest oostelijke travee. De twee deuropeningen zijn benadrukt door een volledige omkadering in natuursteen. De ramen op de twee eerste verdiepingen hebben een natuurstenen dorpel en latei. Bij al deze ramen zijn er nog restanten van duimen, doken en vastzetters aanwezig. De raamopeningen van de derde verdieping zijn klein en ofwel toegemetst ofwel dichtgemaakt met houten panelen en hebben een dorpel in kopse bakstenen op hun kant.

De gevel is opgetrokken in kruisverband met sterk ijzerhoudende bakstenen die de hoeve een typische donkerpaarse kleur geven. Aan de dagkanten van de ramen zijn er sporen van witte pleister bewaard. Tussen de raampartijen en op de kopse gevel zijn er ter hoogte van de verdiepingen smeedijzeren ankers aanwezig. Aan de straatkant is de kopse gevel bekroond met een tuitgevel die aan bovenzijde ingevlochten is. Het zadeldak bedekt met Boomse pannen en kraagt licht uit ter hoogte van de gevels. Er is geen oorspronkelijke goot aanwezig. Het schrijnwerk is van latere datum.

Tegen het woonhuis en in het oosten zijn er verschillende bijgebouwen aanwezig. Het zijn langgerekte bakstenen gebouwen onder pannen zadeldak. Anders dan de woning en de schuur zijn deze bijgebouwen al verschillende keren ingrijpend gewijzigd.

Ten zuiden van het woonhuis is er de schuur. Het is een typische Brabantse schuur bestaande uit een groot monolitisch volume onder zadeldak met een asymmetrische inkompoort aan de straatzijde. De poortopening is eenvoudig met bovenaan een korfboog, de poort zelf is van recente datum. De schuur is opgetrokken in baksteen met een kruisverband in een gelijkaardige ijzerhoudende baksteen. Bovenaan de straatgevel is er een uilengat. In de kopse gevel zijn er smeedijzeren muurankers aanwezig. In de zuidelijke gevel zijn er op later moment zware trekkers geplaatst. Aan de zuidzijde is de gevel volledig gesloten op een enkel raam van later datum na.

Het erf wordt aan straatzijde afgesloten door een bakstenen muur, waarschijnlijk van later datum.

Auteurs: Piens, Joachim