Lourdesgrot

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lourdesgrot

Beschrijving

Lourdesgrot uit het interbellum in cementrustiek, gelegen aan de huidige Rijksweg (Aarschot-Tielt-Winge), ingepast in het reliëf van de Bennenberg. De grot is gedeeltelijk te betreden, ernaast is een nis met Mariabeeld.

Historiek

De Lourdesgrot is op basis van het materiaalgebruik (beton) en stijl in het interbellum te dateren. De Lourdesgrotten die over heel België werden gebouwd zijn kopieën van de grot van Massabielle in Lourdes waar Maria verscheen aan Bernadette Soubirous in 1858. Rond de grot groeide een populair bedevaartsoord. De grot werd op veel plaatsen nagebouwd in België. Het gebruik van cementrustiek kende een hoogtepunt tijdens het Interbellum met een bloeiende ambachtsnijverheid in heel België. Het materiaal leent zich bij uitstek om de vorm en materiaal van de grot vorm te geven.

De Lourdesgrot in Nieuwrode is op kaartmateriaal voor het eerst opgetekend op de militaire stafkaart van 1939 op een afgebakend gebied aan de halve holle weg aan de overzijde van de huidige Bennenberg -weg. Op de stafkaart van 1969 is de grot duidelijker aangeduid en expliciet benoemd: “Grot van O-L-V van Lourdes”. Op beide kaarten is de Rijksweg nog niet aangelegd en bevindt de grot zich op een veldweg in een afgelegen gebied ten zuidoosten van Nieuwrode tegen de op de stafkaart van 1969 genoemde Benninksberg.

Beschrijving

Het betreft een eenvoudige maar grote Lourdesgrot opgetrokken in cementrustiek. Aan de linkerzijde is er een betreedbare grot gemaakt, aan de rechterzijde hogerop is er een grote nis achter tralies met een Mariabeeld. In de grot is er links onderaan een beeld van een knielende Bernadette, eveneens achter tralies. Beide diefijzers zijn geplaatst na vandalisme op een later moment. Achteraan de grot is een eenvoudig altaar ingericht. Het geheel is ongeveer vier meter hoog en zes meter breed. Er is geen stempel met naam van de aannemer teruggevonden. Over de bouwheer is niets bekend. Gezien de aanwezige kaarsen en bloemen is er nog een actieve aanbidding. Het geheel is goed bewaard, de bouwfysische staat is matig, aan de achterzijde is er op een aantal plaatsen schade.

Auteurs: Piens, Joachim
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Gemeente Holsbeek