Maalderij Claes

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Maalderij Claes

Beschrijving

Voormalige Maalderij Claes in het centrum van Holsbeek uit het eind van de 19de eeuw. De maalderij bestaat uit twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak met rondboogramen en typische industriële muurankers in de vorm van een Sint-Andrieskruis. De gevel is opgetrokken in typisch donkerbruine baksteen in kruisverband met speklagen van gesinterde baksteen.

Historiek

Op de Popp-kaart is de maalderij nog niet opgetekend en is de hele straatkant nog onbebouwd. Op basis van de gebruikte materialen is het gebouw in het einde van de 19de eeuw te dateren.

Beschrijving

Deze voormalige maalderij werd uitgebaat door de familie Claes. Het was een graanmolen die werd aangedreven door een arme gasmotor. Het gebouw is een maalderij in baksteen van twee volledige bouwlagen en een kelderverdieping die half boven het maaiveld uitsteekt. Het geheel staat onder een zadeldak, parallel met de straat. De gevel bestaat uit drie traveeën met centraal een inkompoort. De helling van de straat, omlaag naar het noordwesten, wordt opgevangen in de kelderverdieping die half bovengronds is en van zuidoost naar noordoost hoger wordt. De kelderverdieping is volledig gecementeerd als plint en heeft vier vensters met getoogde ontlastingsbogen. Op de twee verdiepingen bestaan de gevelopeningen uit rondbogen. De vensterdorpels bestaan uit blauwe hardsteen. De gevel is opgetrokken in een typische donkerbruine baksteen in kruisverband. Aan de dorpel van de vensteropeningen en ter hoogte van de aanzet van de ontlastingsboog zijn er speklagen van twee bakstenen hoog in gesinterde baksteen aanwezig.

In de centrale travee is er boven het venster van de eerste verdieping een blauwe hardstenen dorpel aanwezig met erboven ingevuld metselwerk. Deze dorpel verraad dat op de plek vroeger hoogstwaarschijnlijk een dakkapel heeft gestaan vanwaar graanzakken omhoog en/of omlaag gehesen werden. Ter hoogte van de drie vloeren zijn er zware industriële muurankers aanwezig in de vorm van een Sint-Andrieskruis met decoratieve elementen.

De zijgevel is blind. De speklagen zijn niet hernomen. De muurankers zijn wel aanwezig. Achteraan het gebouw is er een atelier bestaande uit een bakstenen gebouw onder zadeldak.

Buiten het schrijnwerk en het dak is het geheel nog volledig bewaard, het gebouw is in goede staat. Er is op verschillende locaties hervoegd. Boven de inkompoort is er scheurvorming aanwezig.

De inkompoort bevindt zich op ongeveer een meter boven het maaiveld, waarschijnlijk de juiste hoogte om goederen in- en uit te laden.

Auteurs: Piens, Joachim
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Gemeente Holsbeek