erfgoedobject

Brutalistische villa door architectenbureau Vanderbiest en Reynaert

bouwkundig element
ID
308970
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308970

Juridische gevolgen

Beschrijving

De brutalistische villa Stuyven werd in 1970 door architecten Vanderbiest en Reynaert ontworpen. De villa bestaat uit verschillende volumes die lichtelijk verspringen ten opzichte van elkaar, met een betonskelet als draagconstructie die is opgevuld met beton met zichtbare houtnerf.

Historiek

Villa gebouwd in 1970 door architecten Vanderbiest en Reynaert in opdracht van kunstenaar en filosoof Jef Stuyven.

Beschrijving

Losstaande brutalistische villa van twee bouwlagen, aan de buitenzijde volledig opgetrokken in beton. De draagconstructie bestaat uit een betonskelet, aan de buitenzijde opgevuld door beton met zichtbare houtnerven van de bekisting. De villa nestelt zicht in de helling waardoor aan de achterzijde maar een bouwlaag zichtbaar is, de andere bouwlaag zit daar ondergronds. De gevels bestaan uit geblokte volumes die licht verspringen tegenover elkaar. Aan de straatzijde zijn de gevels vrij gesloten met een beperkt aantal ramen, aan de tuinzijde zijn de gevels quasi volledig opengewerkt met grote landschapsramen.


Auteurs: Piens, Joachim
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Gemeente Holsbeek


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brutalistische villa door architectenbureau Vanderbiest en Reynaert [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308970 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Holsbeek

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.