Gemengde veekeringshaag rond huiskavel

Beschrijving

Rond de huiskavel van de dorpshoeve aan de Pastoorstraat 15 is aan de noordelijke, oostelijke, zuidelijke en deels ook langs de westelijke zijde een gemengde veekeringshaag van één- en tweestijlige meidoorn, scherpe hulst, haagbeuk en veldiep aangeplant op de perceelsgrens. De gemengde haag toont sporen van een zogenaamde gelegde veekering, waarbij de geschoren haag voor het vee ondoordringbaar werd gemaakt door alle uitgeselecteerde twijgen, meestal na verjonging van de haag, in dezelfde richting schuin te leiden. Om de twijgen te kunnen ombuigen werden ze aan de basis verzwakt door ze gedeeltelijk door te kappen. In de haag hebben zich andere soorten als sleedoorn, gewone es en gewone vlier spontaan ontwikkeld. De veekeringshaag is circa 540 meter lang en gaat deels op in de afsluitingshaag van de tuin van de voormalige pastorie aan de Pastoorstraat 17, waarin ook taxus en haagbeuk voorkomen.

Auteurs: Himpe, Koen