erfgoedobject

Pauwelhoeve en omgeving

bouwkundig / landschappelijk element
ID
308980
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308980

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Pauwelhoeve met omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

De omgeving van de Pauwelhoeve, ook wel Somershoeve of Paulushoeve genaamd, wordt gekenmerkt door de oude boomgaarden, de meidoornhagen, het gesloten karakter en de kleinere boerderijen rond de kapel. Het bevat alle elementen die het Pajottenlandschap typeert.

Op de kabinetskaart van de Ferraris ligt het gehucht Sint-Paulus tussen Moerbeke en Galmaarden met centraal de Sint-Pauluskapel op een driehoekig pleintje. De Atlas der Buurtwegen toont verschillende voetwegen die de akkers ten noordwesten van de kapel doorkruisten en een doorsteek boden naar de hoofdstraat. De huiskavels van de hoeves zijn afgebakend door hagen en rondom liggen uitgestrekte akkers.

De Pauwelhoeve is een ruime hoeve met geplaveide binnenplaats, daterend uit de 18de eeuw. Het complex bestaat uit een woonhuis, een geplaveid vierkant erf, stallingen, een grote schuur, een bergplaats voor landbouwtuigen, een ruime moestuin afgebakend door een bakstenen muur, een boomgaard en weiland.

De weide achter de Pauwelhoeve was duidelijk een huisboomgaard, waarvan enkele oude en in slechte staat verkerende fruitbomen bewaard zijn gebleven. Uit een latere periode dateren enkele populieren. Er zijn ook een paar in goede staat verkerende notelaars. Aan het uiteinde van de weide bevindt zich een toegang bestaande uit een poortje en twee pilasters in baksteen. Deze toegang sluit aan bij de voetweg die de Geraardsbergsestraat verbindt met de Paulusstraat en de Sint-Pauluskapel.

De Sint-Pauluskapel is een eenvoudige bedevaartkapel, vermoedelijk opklimmend tot de 16de eeuw. Ten zuidoosten van de kapel ligt een waterbron voor de bedevaarders. De kapel ligt op een driehoekig perceel met in het zuiden langs de Kapelledreef een aantal gekandelaarde lindes. Ten noorden van de kapel aan de overzijde van de weg liggen uitgestrekte akkers.

De hoeve gelegen tegenover de Sint-Pauluskapel was ooit de kosterwoning van deze kapel. Achter het woonhuis ligt een boomgaard. Ten westen passeert hier de verharde voetweg richting de Pauwelhoeve.

Enkele weiden in het dorpsgezicht zijn omgeven door een haag in meidoorn, een typisch landschapselement in het Pajottenland.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal Beschermingsdossier DB000516, Pauwelhoeve (ook Somershoeve), Historische en iconografische studie Pauwelhoeve (S.N.).
  • Onroerend Erfgoed, Digitaal Beschermingsdossier DB000516, DG: Pauwelhoeve (ook Somershoeve) met omgeving, KCML-verslag (S.N.).
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000).
  • DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.

Auteurs: Verdurmen, Inge; May, Laura
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Galmaarden

  • Is deel van
    Moerbekebos, Raspaillebos, Karkoolbos en omgeving

  • Omvat
    Kosterswoning

  • Omvat
    Pauwelhoeve

  • Omvat
    Sint-Pauluskapel


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pauwelhoeve en omgeving [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308980 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.